PORTRÆT: Løkkes nye udenrigskoordinator

Politik

15/09/2015 12:33

Nick Allentoft

Den 56-årige musikglade jurist Peter Taksøe-Jensen er en garvet herre inden for udenrigspolitiske spørgsmål.

Når det ikke handler om politik, er Peter Taksøe-Jensen en stor fan af amerikansk musik, hovedsageligt blues- og rockgenren. 

Han er fan af kunstnere som Robert Johnson, Stevie Vaughn og Muddy Waters på blues-fronten, mens alt fra Jimi Hendrix til Jack White hitter for ham på rocksiden.

Men nu skal den danske ambassadør i Washington gennem de seneste fem år vænne sig til en helt ny melodi, efter at han ellers for kort tid siden er tiltrådt en ambassadørpost i Indien.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tirsdag nemlig udpeget Peter Taksøe-Jensen som sin spritnye udenrigsgransker, hvis job bliver at give det udenrigspolitiske område et såkaldt serviceeftersyn.

Den 56-årige Peter Taksøe-Jensen er uddannet jurist og en meget erfaren herre i udenrigspolitiske forhold, og han besidder et stort netværk verden over.

Peter Taksøe-Jensen har været i udenrigstjenesten siden 1987. Før udnævnelsen i Washington fungerede han i et par år som assisterende generalsekretær for juridiske anliggender i FN for generalsekretær Ban Ki-moon i New York.

I det job hjalp han blandt andet Ban Ki-moon med at håndtere verdenssamfundets juridiske spørgsmål.

Peter Taksøe-Jensen er blandt andet kendt for at have haft en central placering som chef for det kontor, der udarbejdede det afgørende notat om det "juridiske grundlag for iværksættelse af militære forholdsregler mod Irak", da Danmark i 2003 besluttede at tilslutte sig invasionen i Irak.

Netop derfor har der allerede været kritiske røster fremme fra Enhedslisten, da Peter Taksøe-Jensens navn for et stykke siden blev bragt på banen til at står for den udenrigspolitiske udredning.

Peter Taksøe-Jensen havde i midten af august i år skiftet ambassadørtilværelsen i Washington ud med et tilsvarende job i Indiens hovedstad, New Delhi. 

Men nu skal han altså i stedet for give et bud på en større grad af samtænkning og koordinering af Danmarks udenrigs-, forsvars,- sikkerheds,- handels- og udviklingspolitik.

Ambassadør-jobbet i USA har været det bedste job, han nogensinde har haft, sagde Peter Taksøe-Jensen for nylig i et afskedsinterview med Washington Post.

Tiden må vise, om Løkkes nyskabelse som udenrigskoordinator kan rokke ved den udmelding.

  BLÅ BOG: Musikglad jurist skal granske udenrigspolitik Navn: Peter Taksøe-Jensen Alder: 56 år. Fødested: 17. marts 1959, København Uddannelse: Cand.jur., Københavns Universitet 1986   Karriere: * Har været i udenrigstjenesten siden 1987. * 1989-1992: Ambassadesekretær ved Danmarks ambassade i Wien. * 1999: Udstationeret til Danmarks EU-repræsentation i Bruxelles. * 2003-2008: Chef for Udenrigsministeriets juridiske tjeneste * 2008-2010: Assisterende generalsekretær for juridiske anliggender i FN for generalsekretær Ban Ki-moon i New York * 2010-2015: Danmarks ambassadør i Washington   Ordener: * 2007: Rider af 1. grad af Dannebrogordenen.   Fritidsinteresser: Amerikansk musik, hovedsageligt blues- og rockgenren. Udlandsrejser.   /ritzau/

 

Mest Læste

Annonce