Potentielle Alternativet-vælgere kommer fra rød blok

Politik

04/3/15 1:39

Suleman Haider

En ny meningsmåling viser, at det især er røde vælgere, der er fristet af at stemme på Alternativet.

Uffe Elbæks nye parti, Alternativet, kæmper især med de andre røde partier om stemmer. Det viser en ny måling lavet af Voxmeter for Ritzau. 

Otte ud af 10 vælgere, der overvejer at stemme på Alternativet, kommer fra andre partier i rød blok. Specielt vælgere hos SF og Enhedslisten overvejer, om deres kryds skal sættes ved Alternativet.

I alt overvejer 7,3 procent af de stemmeberettigede danskere at stemme på Alternativet.

Ritzau har vist målingen til valgforsker Rune Stubager. Han mener ud fra målingerne, at partiets målgruppe er klar.

- Det er hovedsageligt folk i byerne og yngre vælgere. Og i alt overvejende grad folk der stemmer på rød blok, siger han.

Det sker til trods for, at målingen også viser, at de unge vælgere i langt mindre grad end resten af befolkning kender partiet.

Rune Stubager vurderer, at partiet har et vist potentiale for at friste flere unge vælgere.

- Det kan der sagtens være, for de yngste vælgere er også dem, der flytter sig mest mellem partierne, siger han.

Han tager dog det forbehold, at partiet stadig er nyt for mange mennesker.

- Den opmærksomhed, Alternativet indtil nu har fået, har været positiv nysgerrighed. Men hvad er deres egentlige politik? Og hvad siger de andre partier til dem?

- For nu har Alternativet slået sig op på få mærkesager. Men det kan blive en udfordring, når partiet skal bevæge sig væk fra sine mærkesager, mener Rune Stubager.

- Der er helt sikkert et segment, som er utilfredse med den måde, politik føres på i Danmark. Spørgsmålet er, om der er nok af dem, og om de kan samle sig om den pakke, som man bliver nød til at udvikle.

Målingen er foretaget på baggrund af 1004 interviews.

FAKTA: Alternativet frister røde vælgere

Hvis Uffe Elbæks parti skal i Folketinget, skal han hugge mandaterne fra vennerne i rød blok, viser måling. 

Fire ud af fem af dem, der overvejer at stemme på Alternativet, kommer fra partier i rød blok. Det viser en måling, Voxmeter har lavet for Ritzau. 7,3 procent af de stemmeberettigede vælgere overvejer at sætte kryds ved Uffe Elbæks parti.

Her er en opgørelse over, hvor de vælgere, der overvejer at stemme på Alternativet, kommer fra:

* Rød blok: 81 procent

* Blå blok: 19 procent

Det er særligt hos de røde partier, at vælgere overvejer at stemme på Alternativet. Her er en liste over, hvor stor en del af de forskellige partiers vælgerkorps der overvejer at sætte deres kryds ved Alternativet:

* Enhedslisten: 14 procent

* SF: 12,5 procent

* Det Radikale Venstre: 11 procent

* Socialdemokratiet: 10 procent

* Konservative: 6 procent

* Liberal Alliance: 5 procent

* Dansk Folkeparti: 2 procent

* Venstre: 0,6 procent

Kilder: Voxmeter

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.