Priskrig får hug efter hjemmepleje-konkurs

Ledelse

04/10/2015 14:58

Nick Allentoft

Konkursbølge i hjemmeplejen skaber ny debat om konkurrence. Sundhedsministeren opfordrer kommuner til at være mere kritiske, erhvervet er enig mens kommunerne

Kommunerne skal have mindre fokus på prisen, når de udvælger private plejefirmaer til at støvsuge, varme aftensmad og hjælpe ældre borgere med at komme i bad.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), efter at hjemmehjælpsfirmaet Tryghedsplejen fredag gik konkurs.

Virksomheden er den tredje af sin slags, der er gået konkurs inden for det seneste halve år. 320 borgere i otte kommuner på Fyn og Sjælland fik hjælp fra det nu lukkede firma.

- Det er vigtigt at kommunerne ser sig bedre for, når de vælger samarbejdspartnere. Kommunerne skal være bevidste om, at det ikke kun er prisen, der er afgørende, når de indgår aftaler med private firmaer om hjemmehjælp, siger Sophie Løhde.

Kommunerne bør eksempelvis være mere opmærksomme på, at virksomhederne har den fornødne kapital bag sig, lyder det fra sundhedsministeren.

- Omvendt skal firmaerne være realistiske, når de byder ind på en opgave, og de skal kun byde ind på opgaver, som de rent faktisk er i stand til at løfte, siger hun.

Også Ældresagen skyder med skarpt mod priskrigen på plejeområdet og ærgrer sig over den utryghed, som konkurser skaber blandt brugere af hjemmehjælp.

- Det er en dybt alvorlig situation, som har præget plejeområdet gennem det seneste år, hvor vi har set konkurs på konkurs, siger chefkonsulent i Ældresagen Olav Felbo.

- Det her drejer det sig altså om svækkede ældre mennesker, som bliver kastebolde i de voldsomme priskonkurrencer.

Chefkonsulenten mener, at prisen skal være fast, når forskellige leverandører skal give tilbud på den hjælp og pleje, som mange ældre er afhængige af.

- Kommunerne skal fastlægge, hvilke opgaver der skal gøres, og så bør det være de, der kan leve op til kravene, der får lov at konkurrere om borgernes gunst, siger han.

Også hos fagforeningen FOA er der bekymring at spore. Den opfordrer kommunerne til at holde et vågent øje med økonomien i de private plejefirmaer.

- Jeg synes, at kommunerne skal overveje grundigt, om de vil udsætte velfærdsopgaver for konkurrence, siger FOA's formand, Dennis Kristensen.

- Hvis de beslutter at have konkurrence på områderne, må kravene skærpes. Der skal være skarp kontrol med økonomien i firmaerne.

Sundhedsministeren er åben for at se på reglerne for udlicitering af ældrepleje, men understreger, at de private hjemmeplejefirmaer ikke skal køres ud på et sidespor.

- Det er afgørende, at vi har fokus på, at de ældre fremover har et reelt og frit valg til at beslutte, hvem de vil have hjemmehjælp fra, siger Sophie Løhde.

Også både Dansk Industri og Dansk Erhverv bakker op om det frie valg.

- Udlicitering og konkurrence om opgaverne er i sig selv en drivkraft, som får både kommunale og private leverandører til at blive dygtigere, siger Dansk Industris branchedirektør Mette Rose Skaksen.

Kommuner efterlyser selvransagelse

Hvis hjemmehjælpsfirmaer ikke kan leve op til deres egne tilbud, og derfor ender med at gå konkurs, bliver de berørte kommuner stillet i en yderst kritisk situation. Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening, KL, som derfor beder private virksomheder være realistiske, når de melder sig som udbydere af hjemmepleje.   - Det er vigtigt, at kommunerne kan stole på, at virksomhederne kan leve op til de tilbud, de har givet. Ellers falder udbudsmodellen fra hinanden, siger Thomas Adelskov, formand for KL's social- og sundhedsudvalg.   Reaktionen kommer, efter at hjemmehjælpsfirmaerne Tryghedsplejen og Bonderosen er gået konkurs. Det er de seneste eksempler i en lang række det seneste år.   - Der bør stilles krav til tilbudsgivernes økonomiske formåen i udbuddet, og kommunerne bør stille krav om, at leverandørerne stiller garantier og sikkerhed ved udbud på plejeområdet, siger Thomas Adelskov.   Han mener, at problemets rod findes hos de private udbydere af hjemmehjælp.   - Kommunerne definerer opgaverne, og virksomhederne byder ind med den pris, de mener, er den rette. Den pris bør kommunerne kunne stole på. Hvis der er virksomheder, som byder så langt under, at det ikke kan løbe rundt, er det højst problematisk, siger Thomas Adelskov.   Han understreger, at kommunerne selvfølgelig løbende skal holde øje med de private udbydere af hjemmehjælp. Og så skal kommunerne have en beredskabsplan klar, så borgerne bliver mindst muligt berørte, hvis et privat plejefirma går konkurs.   KL samarbejder med Dansk Industri og Dansk Erhverv for at finde et middel mod konkurser i den private hjemmepleje. Den seneste konkurs i hjemmeplejen har fået SF's ældreordfører, Jonas Dahl, til at kalde sundhedsministeren i samråd. Sophie Løhde påpeger imidlertid, at den nuværende lovgivning på området blev vedtaget under den tidligere regering.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce