Professor: Indfør høringer i stedet for kommissioner

Ledelse

03/11/14 8:23

Nick Allentoft

Undersøgelseskommissioner er generelt et dårligt instrument til at komme til bunds i sager, siger professor.

Da Skattesagskommissionen blev nedsat i december 2011 vidste man, at nogen havde lækket statsminister Helle Thorning-Schmidts skattesag til pressen, og at Skatteministeriets daværende departementschef havde holdt flere møder med sagsbehandlerne, selvom han ikke må blande sig i sagen.

                    Se også historier om Nordskov-Nielsen II

45 vidner og adskillige tusinde dokumenter senere ved man det samme, selvom mange nuancer og kulørte afstikkere sidenhen er føjet til den spegede sag.

Men hvem, der stod bag lækagen af den daværende statsministerkandidats fortrolige papirer, er offentligheden ikke blevet klogere på, og selvom det var helt på sin plads at nedsætte Skattesagskommissionen, så er kommissioner generelt ikke et effektivt redskab til at opklare sager.

Det mener professor ved Institut ved Statskundskab på Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegård Christensen.

- Generelt mener jeg, at undersøgelseskommissioner er et ret dårligt instrument. Det puster ting op, som der ofte har vist sig ikke at være så forfærdeligt meget i, og hvor man forfølger politiske mål med noget, der ligner juridiske midler, siger han.

- Man har jo overvejet, om man i stedet for kommissioner skal indføre høringer i Folketingets regi, hvor man indkalder ministre og embedsmænd og på den måde forsøger at belyse sager.

- Det ville være en rigtig god idé. Det fungerer i andre lande, men det har man så foreløbig fravalgt i Danmark, siger han.

Han understreger dog, at Skattesagskommissionen var en af den slags kommissioner, der skulle nedsættes:

- I denne sag er der tale om, at der muligvis forelå magtmisbrug fra en ministers eller et ministeriums side, hvor man forsøgte at ramme en politisk modstander. Og det er så alvorlig en sag, at en undersøgelseskommission kan være den rigtige måde at undersøge det på.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.