Professor: Regeringen vil flytte Folketingets vagthund

Politik

16/02/2018 10:31

Freja Eriksen

Det kan ikke tolkes som andet end at "regeringen har et ønske om at stække Folketingets vigtige vagthund," siger professor i statskundskab til nyt forslag om at Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat skal med i næste runde af udflytningen af statslige arbejdspladser.

Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat kan ryge med i en ny runde udflytning af statslige arbejdspladser.

Den tanke lufter regeringspartierne i et brev til Folketinget, som DR er kommet i besiddelse af.

Men at flytte de tre uafhængige institutioner, der alle hører under Folketinget, er ikke gennemtænkt, mener Hanne Foss Hansen, som er professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

- Man skulle tro, at det var 1. april. Hvis dette er et reelt forslag, kan jeg ikke andet end at tolke det som, at regeringen har et ønske om at stække Folketingets vigtige vagthund, siger hun i en mail til Ritzau.

Hanne Foss Hansen har været med til at udarbejde evalueringer af Rigsrevisionens undersøgelser.

Rigsrevisionen er en uafhængig institution under Folketinget og er en del af den parlamentariske kontrol i Danmark. 

Rigsrevisionen har blandt andet til formål at undersøge, om statens penge bruges til de formål, som Folketinget har besluttet. 

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Det indebærer, at Rigsrevisionen skal være i tæt kontakt med regeringen og dens ministerier. 

Og derfor er det ikke gennemtænkt at ville flytte den parlamentariske kontrol væk fra statsapparatet, mener Hanne Foss Hansen.

- Rigsrevisionen er i sit arbejde helt afhængig af at have en umiddelbar adgang til ministerierne. 

- Så længe ministeriernes departementer er lokaliseret i København, bør Rigsrevisionen også være det, siger hun.

Grundstenen til Rigsrevisionen blev lagt med grundloven af 1849. 

Her fik man fire politisk udpegede statsrevisorer. I dag er antallet øget til seks statsrevisorer, der udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. 

Nutidens Rigsrevision er fra 1976. Dengang hørte den under det daværende Økonomiministerium. Siden 1991 har Rigsrevisionen hørt under Folketinget. 

V, LA og K vil udflytte institutioner under Folketinget

Efter to runder med udflytning af statslige arbejdspladser er turen kommet til at udflytte nogle af de cirka 808 arbejdspladser i de uafhængige institutioner under Folketinget, mener Venstre, Liberal Alliance og Konservative, hvis tre gruppeformænd har sendt et fælles brev til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Det skriver DR Nyheder, der er kommet i besiddelse af brevet.

I brevet opfordrer Søren Gade (V), Mette Abildgaard (K) og Leif Mikkelsen (LA) til, at også Folketinget overvejer at placere dele af institutionerne "uden for de større byområder".

I brevet slår de tre gruppeformænd på, at regeringen allerede har udflyttet eller har planlagt udflytninger af samlet 4042 statslige arbejdspladser over to omgange.

Samtidig mener de, at der i Folketinget er en "stigende forståelse af og en bred opbakning til en bedre balance i placeringen af statslige arbejdspladser".

- Vi finder det naturligt, at Folketinget i lighed med de statslige myndigheder overvejer at placere dele af Folketingets institutioner uden for de større byområder, hedder det i brevet ifølge DR.

Konkret drejer det sig om de tre uafhængige institutioner Ombudsmanden, Rigsrevisionen og Statsrevisorernes sekretariat, der alle hører under Folketinget. De tre har samlet cirka 383 ansatte.

Modsat udflytningerne af de statslige arbejdspladser, der var en ren regeringsbeslutning og ikke krævede et flertal, så er en udflytning af job i Folketingets institutioner ikke noget, som regeringen kan beslutte.

Folketingets Præsidium er i øjeblikket i gang med at undersøge de juridiske problemstillinger ved en sådan udflytning.

Pia Kjærsgaard vil ikke tage stilling til henvendelsen inden mødet, skriver hun til DR Nyheder.

- Jeg kan bekræfte, at jeg har modtaget det pågældende brev fra de tre gruppeformænd, og at det vil blive drøftet på det kommende præsidiemøde. 

- Jeg har derfor ingen kommentarer til sagen før efter præsidiemødet, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard.

Regeringspartiernes brev skal behandles på et møde i Folketingets Præsidium den 28. februar.

Ombudsmand Jørgen Steen Jørgensen har over for Ritzau ingen kommentarer til politikernes opfordring om udflytning.

Samme melding kommer fra Statsrevisorerne og Rigsrevisionen, der heller ikke ønsker at kommentere forslaget. 

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce