Modelfoto af renovering fra 1950. Wikipedia
Modelfoto af renovering fra 1950. Wikipedia

Rapport: Kontrol med livsfarlige boligrenoveringer svigter

Infrastruktur

06/2/15 10:21

Suleman Haider

Det var et rent held, at ingen mistede livet, da en beboet etageejendom i Frederikshavn kollapsede 9. november 2014. Og lige så tilfældigt er det, at lignende kollapser ikke er sket før.

Det afslører en ny rapport om sagen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi), skriver Ingeniøren.

Ifølge rapporten kan og bør kommunerne kræve, at bygherren eller entreprenøren dokumenterer, at en ombygning hverken udgør en fare for håndværkere eller beboere. Det var ikke sket i Frederikshavn, og på grund af uklare regler kræver kommunerne sjældent den dokumentation. 

Det er et alvorligt problem, påpeger Henrik Mørup, der er formand for anerkendelsesudvalget for statikere:

»Det vil nok være for meget at sige, at byggebranchen generelt har et problem, men jeg tror ikke, at der bare er tale om en enkelt uheldig sag. Derfor skal man bestemt ikke bagatellisere det.«

For at spare penge til genhusning vælger man mange steder at lade beboerne blive i deres lejligheder, mens en ejendom renoveres. Det gjaldt også ejendommen i Frederikshavn, hvor Claus Sommer Jensen og hans hustru befandt sig i deres stue, da ejendommen kollapsede: 

»Jeg sad i sofaen med min kone, der lige havde været ude at hente en kop te ... Pludselig kunne jeg mærke, at jeg hang i luften, mens et eller andet ramte mit hoved. Jeg blev slået ud et kort øjeblik, men kom hurtigt til mig selv nede under murbrokkerne. Jeg var låst helt fast, og jeg kunne mærke, at min kone lå nede under mig. Jeg skreg til hende for at høre, om der var respons,« fortæller Claus Sommer Jensen til Ingeniøren.

De to blev befriet efter 45 minutter, og lykkelige tilfældigheder gjorde, at Claus Sommer Jensen slap med otte brækkede ribben, mens hans hustru Suphanee fik kvæstet sin ene tommelfinger så slemt, at hun ikke skal regne med at kunne bruge det yderste led igen.

Men lykkelige tilfældigheder er langtfra godt nok, mener forskningschef i SBi Niels-Jørgen Aagaard, der har været med til at skrive den nye rapport om sagen. Han undrer sig over, at ingen greb ind og mener ikke, at uklarhed om reglerne fritager for ansvar:

»Byggeri kan være et spørgsmål om liv og død. Det skal man respektere. Og selv om der er uklarhed, fritager det ikke nogen for at tænke sig om. Der er jo stadig noget, der hedder en ingeniørmæssig og professionel vurdering. Og når man laver væsentlige indgreb i den bærende konstruktion, skal man sikre, at de overholder de normer og sikkerhedskrav, vi har i dag,« siger han til Ingeniøren.

Energistyrelsen, der administrerer bygningsreglementet, har på baggrund af ulykken bedt alle kommuner være opmærksomme på renoveringssager og overvejer nu, om der er brug for en præcisering af reglerne, oplyser pressechef Ture Falbe-Hansen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.