Regeringen afskaffer hver femte fotovogn på danske veje

Infrastruktur

27/3/17 5:01

Nick Allentoft

20 ud af 100 fotovogne, der blitzer fartsyndere, fjernes fra vejene i år. De erstattes af stærekasser.

Regeringen vil afskaffe 20 ud af politiets 100 fotovogne på de danske veje.

Til gengæld erstattes de af fastmonterede stærekasser, hvor bilisterne bliver mødt med advarselsskilte, så de kan nå at lette foden fra speederen. Ændringen kommer til at ske i løbet af det kommende år.

- Vi får mere fokus på trafiksikkerhed og på at redde menneskeliv frem for at skrabe penge i statskassen, siger Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til DR Nyheder.

Det er planen, at de 20 nye stærekasser skal sættes op på nogle af de 44 vejstrækninger forskellige steder i Danmark, hvor der ifølge Vejdirektoratet sker flest uheld.

De pågældende kommuner med farlige veje kan så søge om at få opsat en stærekasse.

Derfor vil ændringen øge trafiksikkerheden, lyder det fra Venstres transportordfører.

Han henviser til Sverige, hvor fartkontrollen primært består af ubemandede stærekasser, hvor bilisterne møder et advarselsskilt forinden - i modsætning til fotovognene.

Dansk Folkeparti jubler over udsigten til færre fotovogne.

- Det har længe været et ønske for os, at vi får skåret ned på antallet af fotovogne, siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, til DR Nyheder.

Det var Thorning-regeringen, der i 2015 firedoblede antallet af fotovogne fra 25 til 100.

Siden har de 100 bemandede fotovogne været en torn i øjet på politikerne fra blå blok.

Både De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har kaldt fotovogne for "rene pengemaskiner", der mest af alt havde til formål at tjene penge hjem til statskassen.

Afskaffelsen af de 20 fotovogne er kun første skridt, fastslår Venstres transportordfører.

Sidste år blev 563.755 bilister blitzet, og der blev udskrevet bøder for i alt 701 millioner kroner. Det er cirka syv millioner kroner per fotovogn.

Bødeindtægterne er meget mindre ved stærekasser, fordi bilisterne bliver advaret med skilte om fartkontrol forude.

Fotovognene har kostet ca. 500.000 kroner stykket at indkøbe.

 

FAKTA: Sådan fanger politiet fartsyndere

20 af landets fotovogne skal afskaffes og erstattes med fastmonterede stærekasser, hvor bilisterne på forhånd bliver mødt af advarselsskilte.   Sådan lyder regeringens plan for at nedbringe antallet af trafikulykker på de danske veje.   Her kan du læse mere om politiets metoder til at måle bilisternes hastighed:   * Fotovogne er biler, hvor der sidder et kamera. Det fotograferer alle forbipasserende, der kører for stærkt.    * Fotovognene betjenes af personale, der er uddannet til opgaven. Fotovogne bruges til at foretage uvarslet hastighedskontrol på udvalgte strækninger.   * Stærekasser, der også kaldes fastmonteret ATK (automatisk trafikkontrol), er opstillet permanent på bestemte veje.   * Kontrollen foretages, når hastighedsbegrænsningen overskrides.   * I 2016 blev 563.755 bilister blitzet. Det var en stigning på 42 procent i forhold til 2015. I alt blev der udskrevet bøder for 701 millioner kroner sidste år.   * Helle Thorning-Schmidt-regeringen firedoblede i 2015 antallet af fotovogne fra 25 til 100.   Kilder: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Politiet, Rigspolitiets Nationalt Færdselscenter.

/ritzau/

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce