Regeringen afviser behov for ny 2020-plan

Politik

05/01/2015 11:43

Suleman Haider

Dansk økonomi er på sporet, så regeringen ser ikke noget behov for en ny 2020-plan, siger Socialdemokraterne.

Regeringen afviser, at der skulle være behov for at revidere den eksisterende 2020-plan, der gennem en række reformer blandt andet skal sikre en øget beskæftigelse på 180.000 personer og øge væksten med over to procent om året frem mod 2020.

Det siger Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, efter at en lang række økonomer i Ritzaus økonomiske panel ved indgangen til det nye år slår til lyd for at give 2020-planen et serviceeftersyn.

Blandt andet opfordrer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven til, at regeringen gør et nyt forsøg på at lande de ellers kuldsejlede trepartsforhandlinger, der oprindeligt var en del af den eksisterende 2020-plan.

- Regeringen ser ikke noget behov for en ny 2020-plan eller for en trepartsaftale om længere arbejdstid, siger Jesper Petersen.

- Siden foråret 2013 er over 30.000 flere kommet i arbejde. Væksten måtte meget gerne være stærkere, men der er jo rent faktisk støt vækst i dansk økonomi. Så vi er klart på rette spor, også i forhold til den nuværende 2020-plan, siger han.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, mener også, at tiden er inde til at revidere 2020-planen.

Og det begrunder han med, at der nu er behov for at få styr på de senere års "pensions-finter", hvor politikerne har valgt at indkassere skatteindtægter fra danskernes pensioner nu i stedet for ude i fremtiden.

- Man har fremskrevet en masse pensionsskatter de senere år. Det er et eksperiment, man er i gang med, og så skal vi måske være sikker på, at vi ikke står med et problem i fremtiden, siger han.

Af de 42 deltagende økonomer i Ritzaus ekspertpanel har de 19 peget på behov for en revision af 2020-planen. 12 mener, at den nuværende godt kan stå til troende, mens 11 har svaret "ved ikke" til spørgsmålet om behov for en ny plan.

Mest Læste

Annonce