Regeringen annullerer milliardløfte til udviklingslande

Politik

02/10/2015 13:48

Suleman Haider

Regeringen vil allerede i år spare milliarder på udviklingsbistanden, viser notat fra Udenrigsministeriet.

Af tirsdagens finanslovsforslag fremgik det, at regeringen fra 2016 ville sænke udviklingsbistanden til 0,7 procent af BNI. Men regeringen begynder allerede i år en "gradvis tilpasning", fremgår det af et notat fra Udenrigsministeriet. 

Det skriver Politiken fredag.

Selv om der kun er få måneder tilbage af året, skærer regeringen således 2,85 milliarder kroner på udviklingsbistanden i 2015. 

Nogle penge findes ved, at der i 2015, trods flygtningekrisen, er færre udgifter til flygtningemodtagelse end ventet, men det meste hentes ved at annullere eller reducere bistandsmidler, som blev lovet væk på finansloven 2015. 

I notatet er der sat navn og adresse på besparelser for to milliarder kroner på konkrete aktiviteter, som fremgår af finansloven for 2015, som SR-regeringen vedtog sammen med Enhedslisten og SF.

- Det svækker jo Danmarks troværdighed, at man midt i et finansår går ind og skærer så voldsomt på nogle af de internationale forpligtelser, vi har taget på os, siger Mette Gjerskov, socialdemokraternes udviklingsordfører, til Politiken.

Særligt udviklingslande i Afrika står for skud i spareplanen for 2015. Eksempelvis annulleres det planlagte tilsagn til Ghana på 220 millioner kroner, ligesom støtten til Kenya reduceres med 300 millioner kroner.

- Det er totalt i modstrid med, hvad Kristian Jensen har sagt om, at indgåede aftaler vil blive respekteret. Jeg synes, det er en ekstremt tynd forklaring, at man ikke juridisk er bundet, siger Vagn Berthelsen, generalsekretær for Ibis.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) afviser over for avisen kritikken. 

Han anfører, at der juridisk ikke er tale om brudte aftaler, selvom pengene er lovet væk på finansloven for 2015. Der er nemlig ikke sat underskrift på aftalerne mellem parterne, hvorfor Danmark ikke formelt har givet tilsagn om at udbetale pengene.

Ngo'er: Uredeligt af Venstre at annullere bistand

Regeringen hævder at ville øge fokus på Afrika, men sparer massivt på regionen, siger kritiske organisationer.

Venstre-regeringen har spillet med fordækte kort, når det viser sig, at den allerede i år vil indføre besparelser på udviklingsbistanden.

Det mener Globalt Fokus, der er en platform for 79 folkelige organisationers udviklingssamarbejde, efter at det er kommet frem, at regeringen i 2015 skærer 2,85 milliarder kroner af udviklingsbistanden.

Det fremgår ifølge Politiken af et notat fra Udenrigsministeriet.

- At dette skulle iværksættes fra selve den dag, Venstre satte sig på taburetterne med virkning for en vedtagen og gældende finanslov, har ingen vidst, siger Lars Udsholt, formand for Globalt Fokus, i en pressemeddelelse.

- Nu nævner man – gemt af vejen i en bisætning i en pressemeddelelse om næste års finanslov – i forbifarten, at nedskæringsfelttoget for længst er løbet i gang. Det er ikke ærligt og redeligt politisk håndværk på den måde at snuppe 16 procent fra en allerede vedtagen finanslov. Man spiller ikke med åbne kort, lyder det.

Nogle af besparelserne findes ved, at der i 2015 er færre udgifter til flygtningemodtagelse end ventet, men det meste hentes ved at annullere eller reducere bistandsmidler, som blev lovet væk på finansloven 2015.

Særligt udviklingslande i Afrika står for skud i spareplanen for 2015. Eksempelvis annulleres det planlagte tilsagn til Ghana på 220 millioner kroner, ligesom støtten til Kenya reduceres med 300 millioner kroner.

Det vækker harme hos Globalt Fokus.

- Mere end 20 procent af den samlede besparelse i 2015 er fundet ved at skære bistanden til afrikanske lande. Dette kommer altså oveni, at regeringen i 2016 skærer bistanden til Afrika med 74 procent i forhold til, hvad der var afsat i den vedtagne finanslov for 2015.

- Man må sige, at det er uden hold i virkeligheden, når regeringen hævder, at der skal øget fokus på Afrika. Tværtimod er Afrika den region, der må holde hårdest for, mener Lars Udsholt.

 

Mest Læste

Annonce