Regeringen udskyder finanslovsudspil i sidste øjeblik

Politik

28/08/2017 13:09

Nick Allentoft

Regeringen præsenterer ikke sit finanslovsudspil tirsdag, men torsdag. Det vækker undren på Christiansborg.

Mandag morgen klokken 8 fik medlemmerne af Folketingets Finansudvalg en mail om, at de mandag aften klokken 20 ville få udleveret regeringens finanslovsudspil for næste år.

Det er sædvane, at Folketinget på den måde får lov til at se regeringens finanslovsudspil, dagen før det præsenteres for pressen. Det skulle ske tirsdag formiddag.

Men meget mod sædvane har regeringen sadlet om i 11. time og præsenterer først sit finanslovsforslag torsdag. Det fik Finansudvalget en mail om klokken 10.

Det virker ikke til, at regeringen går særligt meget op i det gode forhold til resten af Folketinget, lyder kritikken fra oppositionen.

- Det er noget rod. Jeg kender simpelthen ikke noget fortilfælde, hvor man i absolut sidste sekund har ændret på det planlagte, siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

- Vi partier uden for regeringen skal forberede os og sætte os grundigt ind i forslaget og give det en ordentlig behandling. Derfor har vi sat ressourcer af til at kunne læse det igennem mandag aften.

SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, kalder det ligeledes særdeles usædvanligt at rykke udspillet, efter at der er planlagt præsentation og udvalgsmøder.

- Det er kun regeringen, der kender grunden – om det er intern uenighed i regeringen, eller om det er fordi, de helst vil have, at der bliver talt skattelettelser i de kommende dage, siger hun.

De Radikales skatteordfører, Andreas Steenberg, kan "godt give regeringen de to ekstra dage", men betoner også vigtigheden af, at Folketingets partier får mulighed for at tage stilling til udspillet.

Regeringen overskrider måske de uskrevne regler, men den overholder lige akkurat grundloven.

Grundloven slår nemlig fast, at regeringen skal fremsætte sit finanslovsforslag for Folketinget senest fire måneder før finansårets begyndelse. 

Finansåret begynder 1. januar, og dermed er torsdag 31. august sidste udkald.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce