Regeringens terrorpakke vækker bekymring

Infrastruktur

20/02/2015 11:42

Nick Allentoft

Regeringen vil sætte næsten en milliard kroner af over de kommende år til bekæmpelse af terror og ekstremisme. Eksperter advarer mod øget overvågning.

Efter godt en måned i støbeskeen præsenterede regeringen torsdag sin store antiterror-pakke, der for knap en milliard kroner over de kommende fire år skal bekæmpe terror og radikalisering.

Med i alt 12 initiativer vil regeringen sætte ind ved især en styrkelse af Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) mulighed for at operere i udlandet, mens det indenlandske anti-terrorberedskab også for et boost i den trecifrede million-skala.

                 Læs flere artikler om Terror i Danmark

Øget mulighed for overvågning - også af de sociale medier, flere livvagter og udvidelse af PET's aktionsstyrke er blandt de mange tiltag, der dog i den blødere ende også omfatter en mentorordning samt en bedre koordinering mellem kommuner og fængsler.

Ikke overraskende var der straks ros til initiativet fra politiet og efterretningstjenesterne. Og også på Christiansborg holder kritikken sig umiddelbart på et afdæmpet nuiveau.

Men blandt eksperter er kritikken mere synlig:

- Politikerne vil gerne vise handlekraft, og så laver man de her tiltag, som er meget synlige, og hvor man efterfølgende kan se mere politi og flere kontroller i gaderne, siger ekspert i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Thomas Galasz Nielsen.

- Men man tager ikke i særlig høj grad fat i det, der er årsagen til, at folk bliver radikaliseret. Man kunne være mere proaktiv, hvis man kanaliserede pengene ned i den anden ende af systemet, hvor de forskellige myndigheder har kontakt med borgeren, påpeger han over for Ritzau.

Lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og forsker i terrorisme og organiseret kriminalitet,Karen Lund Petersen, hæfter sig ved terrorpakkens fokus på overvågning: 

- Man kan sige, at der er en generel tendens i hele den vestlige verden til at sige, at vi skal forebygge så meget som muligt, og så spreder man hagl, siger hun og henviser dermed til, at overvågningen ikke må ske på bekostning af almindelige borgeres frihed.

- Hvordan, man præcis vil etablere den overvågning, er ikke en del af planen. Det er ret afgørende, hvordan man gør det.

Jacob Mchangama, der er jurist og direktør i tænketanken Justitia, mener, at regeringens antiterrorpakke giver Forsvarets Efterretningstjeneste meget vidtgående beføjelser i forhold til at aflytte danskere i udlandet:

- Det er et opgør med princippet om, at FE ikke må målrette deres aktiviteter mod danskere, der opholder sig i udlandet. Hvis vi antager, at det handler om aflytning af telefoner og indgreb i meddelelseshemmeligheden i øvrigt, så er det rimeligt vidtgående, siger han til Ritzau.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce