Region indkaldte 811 kvinder for sent til undersøgelse: Årsagen er bureaukratisk langsommelighed

Ledelse

12/01/2017 17:31

Daniel Holst

811 kvinder i Region Syddanmark er ved en fejl blevet indkaldt mellem 1 og 37 dage for sent til supplerende kræftundersøgelser. Årsag: Ændrede regler skulle vandre fra Sundhedsstyrelsen til regionen og videre til afdelingerne på sygehusene.
811 syddanske kvinder er ved en fejl blevet indkaldt for sent til en supplerende kræftundersøgelse. 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft, oplyser Region Syddanmark.   For de kvinder, der har fået konstateret brystkræft, er den for sene indkaldelse på mellem 1 og 37 dage. De berørte kvinder bliver alle kontaktet, oplyser regionen.   Regionen forklarer, at den har fortolket lovgivningen forkert. Dermed har den ikke overholdt ventetidsgarantien, der er på 14 dage for undersøgelse af brystkræft, efter at der er opstået mistanke efter en mammografi.   I gennemsnit har kvinderne ventet 7,25 dage for længe.

Alt om Bios sagen i Region Syddanmark

Læs meget mere om Bios overtagelse af ambulancekørslen i Region Syddanmark.

Klik ind på tema-siden her.

Direktøren for Odense Universitetshospital, Kim Brixen, undskylder uforbeholdent over for de berørte kvinder og deres pårørende. Han understreger, at forsinkelsen efter alt at dømme ikke har haft betydning for kvindernes chance for at blive helbredt.

- Det tror vi ikke. Og det bygger vi på, at eksperter har vurderet, at man har cirka 30 dage at løbe på, siger Kim Brixen.   - Brystkræft er heldigvis en kræftform, der vokser relativt langsomt. Så det er ikke fra time til time, vi taler om. Men når det er sagt, skal tingene selvfølgelig køre efter reglerne.    Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, mener, at det er komplet uforståeligt, hvordan fejlen kan ske. Han vil have sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om sagen.   - Vi ved, hvor vigtigt det er at komme hurtigt i gang med undersøgelser og behandling, hvis man skal øge chancerne for at overleve en kræftsygdom. Derfor kan det selvsagt også få fatale konsekvenser, hvis man ikke reagerer hurtigt på en mistanke om kræft, påpeger han.

Kim Brixen forklarer, at fejlen kan være opstået, fordi ændrede regler har skullet vandre fra Sundhedsstyrelsen til regionen og videre til afdelingerne på sygehusene.

- Et eller andet sted i den kæde er der sket en misforståelse. Nu har vi brugt de fleste kræfter på at få informeret kvinderne, siger han.   - Så må vi have det administrative system tjekket efter, så vi kan være sikre på, at de beskeder, der kommer fra Sundhedsstyrelsen bliver efterlevet til punkt og prikke.    Region Syddanmark vil gardere sig mod fremtidige kræftfejl Stephanie Lose (V) beklager forsinkede undersøgelser, der fremover skal undgås med sikrere kontrolprocedurer. En besked fra Sundhedsstyrelsen i 2014 blev ikke "adopteret korrekt" i systemet hos Region Syddanmark, og det førte til forsinkede kræftundersøgelser af 811 kvinder.   Dybt er beklageligt, lyder det fra Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark. Hun vil nu fokusere på at undgå en gentagelse i regionen.   - Vi må sikre os, at vi har nogle kontrolprocedurer, så vi er helt sikre på, at man får indarbejdet det korrekt, hvis der sker ændringer og tilpasninger, siger hun.   - Det er en fejl, der ikke skal ske. Det beklager vi selvfølgelig rigtig meget og sender en undskyldning til dem, der er blevet berørt af det her.   Stephanie Lose uddyber, at man ikke havde grund til at tvivle på systemet, der betød, at 811 kvinder ved en fejl blev indkaldt for sent til en supplerende kræftundersøgelse.   Hvis den såkaldte mammografiscreening viser "uregelmæssigheder", der kan være tegn på brystkræft, tilbydes kvinden en supplerende undersøgelse, der skal afgøre, om der er tale om brystkræft. I 2014 præciserede Sundhedsstyrelsen, at den supplerende undersøgelse skal tilbydes senest 14 kalenderdage, fra mistanken om kræft opstår. Men i 811 tilfælde er den garanti ikke blevet overholdt. 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft.   Helt konkret har Region Syddanmark talt ventetidsgarantien, fra patienten fik konstateret kræft i stedet for det tidspunkt, hvor mistanken om kræft opstod. Fejlen blev først opdaget, da Region Syddanmark fik en henvendelse fra den database, der samler registreringerne.    Ifølge Stephanie Lose fik regionen besked, fordi der var en "uensartet registreringspraksis".   Alle kvinder mellem 50 og 69 år tilbydes en røntgenundersøgelse af brystet.    /ritzau/  

Mest Læste

Annonce