Der er skarp kritik til regionerne fra Statsrevisorerne for "helt utilstrækkeligt tilsyn" med hospitalernes brug af eksterne forskningsmidler.
Kritikniveauet er det tredje hårdeste på Statsrevisorernes karakterskala.
Kritikken kommer på baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse af, hvordan hospitalerne bruger forskningsmidler fra private organisationer, fonde og virksomheder. Den lyder, at hverken hospitalerne eller regionerne har levet op til deres ansvar.
- Statsrevisorerne kritiserer skarpt hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler, som er udtryk for en særegen forvaltningskultur, hvor man ikke har tilstrækkeligt fokus på at overholde gældende retningslinjer.
- Statsrevisorerne kritiserer, at regionernes tilsyn har været helt utilstrækkeligt, lyder det i Statsrevisorernes udtalelse.
Ifølge Statsrevisorerne er problemet blandt andet, at hospitalernes ledelse og interne kontrol ikke har sikret, at basale retningslinjer for brugen af forskningsmidlerne er blevet overholdt.
Retningslinjer, der for eksempel skal sikre, at pengene bliver brugt til relevante formål.
Og "på alt for mange bilag" har man slet ikke anført formålet med eksempelvis restaurantbesøg eller indkøb af it, hvilket da heller ikke har undgået Statsrevisorernes kritiske blik.
Ifølge Venstres statsrevisor, Kristian Jensen, skal der nu strammes op.
- Det ser ud til, at der ikke er nogen steder, hvor man har forvaltet efter reglerne for brug af forskningsmidler. Det har været for meget tagselvbord, og det skal holde op, siger han.
Hospitalernes indtægter til forskning var i 2013 cirka 1,6 milliarder kroner. Heraf kom over halvdelen fra private forskningsmidler.
Rigsrevisionen har undersøgt danske lægers brug af forskningsmidler, blandt andet efter at Morgenavisen Jyllands-Posten har afdækket, hvordan fremtrædende overlæger i Region Hovedstaden har brugt forskningsmidler til private og ekstravagante formål.
Og det er især på de store hospitaler, at der har været problemer.
- Der er ingen tvivl om, at Region Hovedstaden og Rigshospitalet ikke er nogen pryd. Der er også et par af de andre store universitetshospitaler, som ikke er nogen pryd. De steder, der ikke er universitetshospitaler, er omfanget betydelig mindre, konstaterer statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), som uddyber:
- Jo mere berømmet disse professorer og overlæger er, jo større er risikoen for, at de har misbrugt det.
Bent Hansen: Statsrevisorer anklager uskyldige forskere
Der har været problemer med håndteringen af forskningsmidlerne på de danske hospitaler, men langt de fleste forskere har overholdt reglerne.
Sådan lyder budskabet fra Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), efter at Statsrevisorerne onsdag har udtalt "skarp kritik" af hospitalernes forvaltning af eksterne forskningsmidler.
Og selvom kritikken bunder i et reelt problem, så finder regionsformanden den generaliserende.
- I konklusionen, hvor retorikken bliver meget skarp, går man ind og anklager en lang række forskere, som overhovedet ikke har overtrådt noget som helst, og som har fulgt alle retningslinjer, siger Bent Hansen (S) til Ritzau.
I Statsrevisorernes bemærkninger til en undersøgelse fra Rigsrevisionen beskrives "en særegen forvaltningskultur, hvor man ikke har tilstrækkeligt fokus på at overholde gældende retningslinjer".
Men problemets omfang er langt mindre, mener Bent Hansen (S), som selv er formand for Region Midtjylland.
- I Region Midtjylland har vi over de sidste fire år gennemgået 250.000 bilag, og det har ført til seks sager. Så er jeg altså ked af, at man siger, at alle forskere har en flosset moral, for langt de fleste har overholdt reglerne, påpeger han.
Bent Hansen benægter imidlertid ikke, at der er et problem, og at regionerne har en del af skylden.
- Vi har et klart ansvar, og vi har allerede i hver eneste region lavet skærpede retningslinjer og truffet beslutninger for at rette op på de situationer, som er utilfredsstillende, forklarer han og uddyber:
- Nu skriver forskerne under på, at de retningslinjer, der gælder for almindelig drift af offentlige sygehuse, og som fastslår, hvem der godkender bilag, hvem der kan udbetale penge og inden for hvilke rammer, også gælder for forskningsmidler.
FAKTA: Skandalen om snyd med forskningsmidler
Rigsrevisionen har undersøgt danske lægers brug af forskningsmidler, blandt andet efter at Morgenavisen Jyllands-Posten har afdækket, hvordan fremtrædende overlæger i Region Hovedstaden har brugt forskningsmidler til private og ekstravagante formål.
* Region Hovedstaden har også undersøgt brugen af forskningsmidler, som blev iværksat efter Jyllands-Postens afsløringer i 2013-14.
* Det foreløbige resultat er ifølge Jyllands-Posten, at otte forskere på Rigshospitalet har fået en skriftlig advarsel eller en skriftlig påtale i forbindelse med deres brug af forskningsmidler.
* I januar rejste Københavns Politi desuden tiltale mod en fremtrædende overlæge for bedrageri af særlig grov beskaffenhed og underslæb af særlig grov beskaffenhed for cirka 2,8 millioner kroner.
* Ifølge anklageskriftet brugte lægen blandt andet forskningsmidlerne på dyre middage, mærkevarer og udlandsrejser.
* Yderligere fire overlæger er blevet politianmeldt. Der er tale om fremtrædende hjertelæger, der er sigtet for bedrageri, underslæb, tyveri og dokumentfalsk for i alt omkring 6,5 millioner kroner.
* Sigtelserne mod lægerne blev i sin tid rejst på baggrund af anmeldelser fra Rigshospitalet. Københavns Politi har dog siden valgt at droppe sigtelserne mod én af de fire overlæger.
* De nægter sig alle skyldige, oplyser Københavns Politi ifølge Jyllands-Posten.
Sagerne
En læge fakturerede kunst som kontorartikler, mens penge for flybilletter røg i en anden læges lomme.
Statsrevisorerne udtaler skarp kritik af hospitaler og regioner for ikke at have styr på lægers brug af eksterne forskningsmidler. Se nogle af Statsrevisorernes eksempler på lægers snyd og sjusk her:
* En forsker købte kunst for samlet 10.000 kroner. På bilaget er det benævnt kontorartikler (Aarhus Universitetshospital).
* En forsker købte en flybillet gennem regionens rejsebureau, som hospitalet betalte for. Forskeren fik derefter refunderet beløbet på billetten til sin NemKonto (Herlev Hospital).
* En forsker bestilte to sæt flybilletter til samme dag med forskellige afgangstidspunkter, men anvendte kun det ene sæt billetter. Billetterne dækkede også ledsager og barn. Forskeren fik refunderet beløbet for begge sæt billetter (Rigshospitalet).
* En forsker fik sat 5000 kroner ind på sin personlige konto direkte fra et firma, som havde bevilget forskningsmidler til hospitalet (Aarhus Universitetshospital).
* Der blev indsendt samme opkrævning på betaling af udlæg to gange. Regnskabsenheden udbetalte pengene begge gange (dobbeltbetalinger er set på både Herlev Hospital og Rigshospitalet).
Kilder: Statsrevisorernes beretning om anvendelse af forskningsmidler
Kilder: Morgenavisen Jyllands-Posten, Københavns Politi