Regionerne er klar til opgør med gratis og dyr medicin

Velfærd

23/4/15 11:43

Suleman Haider

I lyset af stigende medicinudgifter er regionerne parate til at se på prisen ved godkendelse af ny medicin.

En gratis billet til verdens bedste medicinske behandling er måske på snarlig retur og udenfor almindelige danskeres rækkevidde.

Stigende milliardudgifter til medicin presser sundhedsvæsenets økonomi så hårdt, at Danske Regioner nu for første gang er klar til at lade prisen spille en rolle ved godkendelsen af ny sygehusmedicin. 

Dermed kan der siges nej til medicin, der i bedste fald kun har kortvarig, om nogen effekt på livstruende sygdomme. 

Fortsætter den aktuelle vækst i udgifterne til sygehusmedicin, så fordobles de nuværende syv milliarder kroner årligt til op mod 14 milliarder kroner om fem år, ifølge Danske Regioner.

- Vi skal være knivskarpe på, hvornår medicinsk behandling har værdi eller ej. 

- Hvis en type medicin både er meget dyr, effekten begrænset og bivirkningerne tilmed store, så må vi vælge den fra, siger næstformand Carl Holst (V) fra Danske Regioner, som drøfter emnet på sin generalforsamling torsdag i Aarhus.

Alle fem regioner er lige nu i gang med hårde sparerunder, fordi stigende medicinudgifter medvirker til at sparke benene væk under deres økonomi. 

I Region Midtjylland løftes sløret eksempelvis på mandag for en spareplan, der skal skære 660 millioner kroner af budgetterne frem til 2019.

- Gør vi ikke noget, er skrækscenariet, at der til sidst løber én enkelt sygeplejerske rundt på en hel afdeling og deler dyr medicin ud for hundrede millioner af kroner. 

- Vi er nødt til at tage de voksende medicinpriser alvorligt og finde et bedre system end nu, siger Carl Holst.

Op til Danske Regioners generalforsamling torsdag lægger Danske Regioner op til, at Koordineringsrådet for ibrugtagning af sygehusmedicin kan inddrage prisen på lægemidler i vurderingen af nye medicintyper.

Samtidig peger regionerne på et referenceprissystem, der sikrer, at vi ikke i Danmark betaler mere for medicin end i vore nabolande.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.