Regionerne er langt fra at opfylde udredningsretten

Politik

12/12/14 8:51

Suleman Haider

Kun seks ud af 10 patienter får stillet en diagnose til tiden, viser nye tal fra Danske Regioner.

Der er fortsat lang vej, før regionerne opfylder udredningsretten, der giver patienter ret til at blive udredt inden for 30 dage efter, at de er hen blevet henvist fra lægen. 

Det vil sige få stillet en diagnose eller, hvis ikke det kan lade sig gøre, få lagt en plan for det videre forløb i sygehusvæsenet.

Nye tal fra Danske Regioner viser, at blot 60 procent af de registrerede udredningsforløb afsluttes inden for tidsgrænsen på 30 dage.

Af de mest syge patienter, der har behov for behandling inden for måned, afsluttes 73 procent af udredningsforløbene før 30 dage. Det vil sige, at knap tre ud af fire af de mest syge inden for en måned får at vide, hvad de fejler. 

- Det er ikke et tal, regionerne er tilfredse med. Men lad mig understrege, at hvis der er mistanke om, at en patient har en alvorlig eller livstruende sygdom, så skal patienten ikke vente i 30 dage. 

- Patienten sendes i stedet i et komprimeret forløb, hvor diagnosen stilles langt hurtigere, siger Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, i en pressemeddelelse. 

Isoleret set viser tallene, at færre patienter end tidligere bliver udredt til tiden. Men da udredningsretten er fra efteråret 2013 og dermed kun lidt mere end et år gammel, er der en vis usikkerhed i forhold til at sammenligne tallene.

Derudover tager statistikken ikke hensyn til, hvor mange patienter der reelt frasiger sig retten til udredning inden for 30 dage, fordi de hellere vil til på et bestemt hospital. 

- Vi forventer at få bedre tal på det område fremover. Et skøn fra min egen region er, at fire ud af fem selv vælger at vente, siger Ulla Astman. 

Udredningsretten for ovennævnte somatiske patienter blev indført 1. september 2013, mens de psykiatriske patienter fik en tilsvarende udredningsret 1. september i år. 

Også psykiatriske patienter har ret til at blive udret inden 30 dage.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.