Rekordmange bliver behandlet privat for offentlige kroner

Velfærd

09/09/2015 10:34

Nick Allentoft

72.000 patienter er fra januar til og med juni blevet sendt på privathospital på det offentliges regning.

Aldrig før i sundhedsvæsnets historie er så mange danskere blevet udredt og behandlet på privathospital for det offentlige som i dag.

Det viser nye tal fra regionerne, skriver netavisen Altinget.

I alt 72.000 patienter blev i årets første seks måneder sendt på privathospital til behandling og især udredning.

Det er en stigning på 14.000 patienter eller 24 procent i forhold til samme periode sidste år, viser tallene fra Danske Regioner ifølge Altinget.

Antallet af offentligt betalte patienter på privathospital er dermed det højeste nogensinde, og ifølge Danske Regioners næstformand, Jens Stenbæk (V), er det godt nyt for patienterne.

- Det er et tegn på, at flere danskere hurtigere bliver udredt for, hvad de fejler. Det er nemlig især antallet af udredninger, som stiger i regionernes brug af privathospitaler, siger Jens Stenbæk til Altinget.

De foreløbige tal og erfaringer fra tidligere år tyder på, at det samlede antal patienter i år vil slå rekorderne fra både 2009 og 2010, hvor VK-regeringen var ved magten.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) ser intet problem i øget brug af privathospitalerne, hvis de kan levere høj kvalitet til den rigtige pris.

- I regeringen er vi optaget af at bekæmpe ventelister og geografisk ulighed. Og hvis private klinikker og sygehuse kan bidrage til, at patienterne kan vælge ventetid fra og får en mere ensartet behandling af høj kvalitet over alt i landet, har jeg intet imod det, skriver hun i en mail til Altinget.

Blå og rød blok har i mere end et årti haft brugen af privathospitaler som et centralt stridspunkt.

Efter årtusindeskiftet steg de offentlige udgifter til privathospitaler markant, og både regionerne og den røde fløj advarede om, at tendensen ville gå ud over sundhedsvæsnet i offentligt regi.

Ifølge Altingets oplysninger stiger udgifterne i dag dog ikke i samme hastighed som dengang, fordi privathospitalerne nu udfører mere enkle opgaver for regionerne, hvor de tidligere også stod for meget dyre operationer.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce