To rige regioner i Italien stemmer for mere selvstyre

Infrastruktur

23/10/2017 08:56

Nick Allentoft

Mere end 90 procent af vælgerne vil have mere autonomi i Lombardiet og Veneto, der holdt afstemning søndag.

Befolkningen i de to italienske regioner Veneto og Lombardiet har i en vejledende afstemning stemt for mere selvstyre.

De foreløbige resultater viser, at mere end 90 procent støtter en højere grad af autonomi over for centralregeringen i Rom.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters. 

Millioner af mennesker deltog i afstemningen i de to regioner, der begge er ledet af det indvandrings- og EU-kritiske parti Lega Nord. 

LÆS OGSÅ: Disse områder i Europa taler selvstændighed

Lombardiet og Veneto, der blandt andet huser byerne Milano og Venedig, står tilsammen for 30 procent af Italiens bnp og næsten en fjerdedel af landets vælgere.

Præsident i Veneto Luca Zaia kalder resultatet "institutionelt big bang", skriver AFP.

Han understreger dog, at regionens drømme om mere selvstyre ikke skal sammenlignes med separatisterne i den spanske region Catalonien. 

Her har en afstemning i oktober ført til en forfatningskrise og massive demonstrationer. 

Valgdeltagelsen i Veneto var på mellem 57 og 61 procent. Her er opbakningen til mere selvstyre større end i Lombardiet, hvor valgdeltagelsen var omkring 40 procent. 

Afstemningerne i de to regioner var ikke-bindende. Men Lega Nord vil nu forsøge at bruge resultatet til at indgå nye aftaler med regeringen i Rom.

Blandt andet ønsker de to regioner at beholde en større andel af skatteindtægterne. 

I Lombardiet har præsident Roberto Maroni udset sig 23 punkter, hvor han gerne vil have større beføjelser. Det gælder blandt andet uddannelse, sikkerhed og immigration.

Desuden har Maroni regnet sig frem til, at området betaler 54 milliarder euro mere i skat til centralstyret i hovedstaden Rom, end regionen får tilbage. Det tal skal halveres, mener han.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce