Rigspolitichefen efter afsløringer af millionrod: Vi har været mere fokuserede på at være operationelle

Ledelse

11/03/2017

Nick Allentoft

Jens Henrik Højbjerg erkender, at Rigspolitiet ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på udbudsregler.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg erkender, at en ny analyse tegner et "sort billede" af politiets brug af konsulentydelser, som kræver alvorlig oprydning hos Rigspolitiet. 

- Vi skal være 100 procent sikker på, at det her aldrig kommer til at ske igen, siger han.

Analysen fra Rigspolitiet fastslår, at man har hyret konsulenter for mindst 273 millioner fra 1. januar 2015 til 1. september 2016. 

Kun i 38 procent af tilfældene har man givet andre konsulenter mulighed for at byde ind på opgaven, som reglerne foreskriver. 

Et brud på reglerne, der er sket til trods for, at der i 2014 blev indført retningslinjer på området. De skulle råde bod på store fejl i de foregående år, der har givet anledning til en undersøgelse hos Kammeradvokaten. 

- Set i lyset af analysernes konklusioner må man konstatere, at vi som organisation har været mere fokuserede på at lave operationelle løsninger. Det har overskygget udbudsreglerne.

- Det undskylder på ingen måde, at udbudsreglerne ikke har været overholdt, og at vi som ledelse ikke har givet indkøbsreglerne den nødvendige opmærksomhed, siger rigspolitichefen. 

En tidligere afdelingschef i Rigspolitiet, der har sikret to venner konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 20 millioner kroner på bare tre år fra 2011-2013, er blevet afskediget i februar efter afsløringer i pressen. 

Men rigspolitichefen vil ikke sige, om andre i politiet også bør afskediges på baggrund af de manglende udbud. 

- Det er først som sidst mit ansvar, at politiet overholder reglerne. Vi må erkende, at vores tiltag har været helt utilstrækkelige, siger rigspolitichefen. 

For at rydde op i Rigspolitiet skal et eksternt revisionsfirma blandt andet gennemgå indkøbsprocedurerne hos politiet inden udgangen af 2017. Samtidig laves der nye og strammere procedurer for indkøb. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce