Robotstøvsugere erstatter hjemmehjælpen

Politik

12/1/15 9:03

Suleman Haider

Inden årets udgang vil ni ud af ti kommuner benytte robotstøvsugere i ældres hjem.

Robotstøvsugerne rykker ud af skammekrogen.

Efter at de selvkørende maskiner i en årrække har været skældt ud for at køre uden om nullermændene, er de vej tilbage til institutioner og ældres hjem. 

En undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL) viser, at flere end 70 procent af kommunerne i øjeblikket råder over robotstøvsugere. 

I løbet af 2015 vil andelen stige til 90 procent, vurderer kommunerne i en netop offentliggjort effektiviseringsundersøgelse.

- Mange kommunalpolitikere har været påpasselige med at indkøbe støvsugerne til borgernes egne hjem, men det er sket noget de seneste år. 

- Kvaliteten af støvsugningen er blevet bedre, samtidig med at maskinerne er blevet mere brugervenlige. Det er blevet nemmere at skifte poserne, og det skal ikke gøres så ofte, siger Gitte Duelund Jensen, leder af Velfærdsteknologi hos KL.

I Hedensted tilbydes alle modtagere af praktisk hjemmehjælp at få en robotstøvsuger på prøve, og er de tilfredse, overtager de den gratis. Til gengæld skal hjemmehjælperen ikke længere støvsuge.

- Robotstøvsugerne er blevet en succes forstået på den måde, at de ældre er glade for dem og kommunen sparer penge. 

- Efter en tilvænning finder folk ud af, hvordan de skal bruge dem, for eksempel flytte lidt rundt på tingene, så den kan komme rundt. Derfor har vi besluttet at gøre dem til et permanent tilbud, siger Hans Jørgen Hansen (V), formand for udvalget for social omsorg.

Fra 2007 til 2020 stiger antallet af yngre ældre med omkring 275.000, mens udviklingen i gruppen med de ældste stiger med 45.000. 

Skal kommunerne have råd til den udvikling, er det nødvendigt, at flere ældre kan klare sig selv, siger Povl Kylling Petersen (S), formand for social og sundhedsudvalget i Aabenraa Kommune. 

Her er tre ud af fire borgere, der modtager hjælp til rengøring, vurderet til at kunne klare sig med en robotstøvsuger.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.