Rusland tager teten i Syrien-krisen

Politik

28/09/2015 09:31

Nick Allentoft

Putin har dramatisk indtaget en ny plads i rampelyset med nye udspil i forbindelse med krigen i Syrien. Det er afgørende at koordinere indsatserne mod Islamisk Stat, men det sker ikke, siger USA's John Kerry.

Mens verdens ledere samles i New York i forbindelse med FN's Generalforsamling, har Ruslands præsident, Vladimir Putin, samlet en ny koalition, der skal bekæmpe Islamisk Stat i Syrien.

Dermed har Rusland tilsyneladende indtaget førersædet i kampen mod den militante bevægelse.

- Vi har foreslået at samarbejde med landene i regionen. Vi forsøger at etablere en eller anden form for koordineret rammeværk, siger Putin i et interview med tv-stationen CBS.

Han nævner ikke direkte Irak i interviewet, men få timer forinden kom det frem, at Irak, Rusland, Iran og Syrien er blevet enige om at etablere et efterretningsudvalg i den irakiske hovedstad, Bagdad.

Den irakiske regering mener, at initiativet vil være med til at koordinere kampen mod Islamisk Stat, selv om USA protesterer mod Syriens rolle i det.

USA's udenrigsminister, John Kerry, mødtes søndag med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, for at drøfte Ruslands militære engagement i Syrien og et muligt politisk skifte i landet.

- Det var en meget grundig udveksling af synspunkter hvad angår både de militære og de politiske konsekvenser af Ruslands øgede engagement i Syrien, siger en højtstående amerikansk embedsmand.

Kilden tilføjer, at mødet mellem Kerry og Lavrov havde til formål at forberede mandagens møde mellem Putin og den amerikanske præsident, Barack Obama. De mødes, når de begge har talt ved FN's Generalforsamling.

Kerry understregede i forbindelse med sit møde med Lavrov, at det er afgørende, at Rusland ikke går sine egne veje.

- Jeg mener, at det afgørende er, at alle indsatser må koordineres. Det er ikke koordineret endnu, siger han.

- Vi har nogle bekymringer omkring, hvordan vi kommer videre, tilføjer Kerry.

Putin skal møde ledere fra USA, Iran og Cuba i New York

Ruslands præsident, Vladimir Putin, mødes mandag med den iranske præsident, Hassan Rouhani, og den cubanske præsident, Raul Castro, i New York, hvor han deltager i FN's Generalforsamling, oplyser Kreml.   Putins besøg i USA bliver et opgør med hans amerikanske modpart, præsident Barack Obama, på mange måder.  Den russiske leder presser på for at få dannet en ny koalition mod Islamisk Stat.    I FN's Generalforsamling vil de to ledere holde indbyrdes rivaliserende taler, og de vil på et tidspunkt mødes ansigt til ansigt ved deres første officielle møde i over to år på et tidspunkt med mange spændinger.   Dagsordenen for mødet er ikke offentliggjort, og det er også uklart, hvem af de to ledere der har taget initiativ til mødet. Men situationen i Syrien er et hovedpunkt.    Putin, der har været isoleret af Vesten på grund af konflikten i Ukraine, har dramatisk indtaget en ny plads i rampelyset med nye udspil i forbindelse med krigen i Syrien. Rusland støtter åbent Syriens præsident, Bashar al-Assad, i kampen mod Islamisk Stat og andre oprørsgrupper. Moskva har dog ingen planer om at sætte soldater ind i landoperationer i Syrien.   Det sagde Putin i et interview med den amerikanske tv-station CBS, før han mandag fløj til New York.    - Rusland vil ikke tage del i landoperationer noget sted på syrisk territorium eller i andre lande. Ikke for nuværende i hvert fald, sagde han i interviewet.   USA har opbygget sin egen koalition af hovedsagelig sunniarabere og vestlige lande til at bekæmpe IS i Irak og Syrien. Men Rusland udstikker en helt anden kurs, da Putins rivaliserende alliance med shiamuslimsk ledede stater vil styrke det trængte Assad-styre i Damaskus. Regeringen i Washington kræver, at Assad træder tilbage, mens Rusland gennem den nu fire år lange krig i Syrien har bakket op om Assad og nu også har optrappet sin militære støtte til ham.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger i et interview med nyhedsbureauet Reuters, at det er for tidligt at afgøre, hvad Ruslands rolle i Syrien er.

Men han opfordrer Rusland til at "spille en konstruktiv og samarbejdende rolle i kampen mod Islamisk Stat". Stoltenberg, der mødes med Lavrov mandag, tilføjer, at støtten til præsident Assad "ikke er et konstruktivt bidrag til at finde en løsning".   Putin understreger nødvendigheden af at samarbejde med Assad for at nedkæmpe den jihadistiske trussel.

/ritzau/AFP

 

Mest Læste

Annonce