Samuelsen: Danmark skal tage ansvar i en mere usikker verden

Politik

14/06/2017 08:50

Nick Allentoft

Rusland, brexit og USA har gjort verden usikker. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger udenrigsministeren. I EU-parlamentet siger Juncker, at europæerne skal tage ansvar for egen sikkerhed.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den nye og usikre verdensorden sætter scenen for regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi. 

En strategi, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) onsdag morgen præsenterer på et pressemøde sammen med minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

- Verden er blevet mere usikker med blandt andet Ruslands aggressive kurs, brexit og USA's nye kurs på flere emner. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger ministeren.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

- Det foreslår regeringen, at vi gør ved for eksempel at øge forsvarsudgifterne. Men også ved at modgå russisk cyberkrigsførelse og gøre en større indsats i nærområderne. 

- Vi styrker også indsatsen med at forhandle et godt resultat hjem for Danmark i brexitforhandlingerne. Og så bruger vi flere kræfter på at gøre Danmark skarpe til at gribe globaliseringens økonomiske muligheder.

Den nye strategi sætter fem hovedudfordringer for Danmark de kommende år: Migration, ustabilitet og terrorisme. Sikkerhed i Danmarks nærområde. Brexit og EU's fremtid. Globaliseringens muligheder. Arktis.

- Verden ser meget anderledes ud end for tre-fire år siden. Ja, faktisk end bare for et år siden. På mange områder er livet blevet bedre for mange, men der er også mange ting, der går i den forkerte retning: 

- Frihed og frihandel er under pres. Migrationsstrømme truer Europas stabilitet, autoritære kræfter får øget styrke, og der bliver stillet spørgsmålstegn ved det internationale samarbejde, siger Samuelsen.

Som led i den nye udenrigs- og sikkerhedspolitik vil regeringen sætte fart på udsendelse af afviste asylansøgere og kriminelle udlændinge.

Der afsættes 75 millioner kroner til at sende afviste asylansøgere hjem ved at "fremme frivillig udrejse". 

- Regeringen er klar til at bruge udviklingspolitikken aktivt til at styrke tilbagesendelse af afviste asylansøgere efter noget-for-noget princippet, siger Ulla Tørnæs.

- Samarbejder et land om at hjemtage afviste asylansøgere, er vi klar til at styrke samarbejdet. I den omvendte situation, hvor et land ikke samarbejder, vil det også have konsekvenser.

Strategien er udarbejdet af regeringen, som vil holde forskellige debatarrangementer i Folketinget og en redegørelsesdebat i efteråret. 

 

Juncker: Europa kan ikke længere outsource sin sikkerhed Europa kan ikke længere outsource sin egen sikkerhed. Derfor skal de europæiske lande i fremtiden arbejde langt tættere sammen om forsvar.

Det er budskabet fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i en tale onsdag i Europa-parlamentet i Strasbourg.

- Europæerne forventer en union, der skaffer dem sikkerhed mod trusler, uanset om de kommer indefra eller udefra, siger Juncker.

- Vi taler ikke om en militarisering af det europæiske kontinent. Det handler om at gøre mere sammen for stabiliteten og freden på vores kontinent, siger han.

Juncker, der orienterer parlamentet om det kommende EU-topmøde i Bruxelles, siger, at EU ikke kaster sig ud i en konkurrence mod Nato.

- Når det gælder forsvar, er EU og Nato som tvillinger, siger EU-Kommissionens formand.

- Vores hele tiden tættere samarbejde med Nato vil blive ved med at være fundamentet under Europas forsvar og sikkerhed, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.