SF-formand tror på kommunal fremgang efter rædselsvalg

Politik

07/11/17 9:53

Nick Allentoft

SF skal repræsenteres i flere kommunerne. Og partiet skal vinde mandater og borgmesterposter, siger formand.
Når de danske vælgere 21. november skal sammensætte de 98 nye kommunalbestyrelser, der skal styre landets skoler, plejehjem og daginstitutioner de næste fire år, er det afgørende for SF, at partiet går frem.   Valget vil nemlig ifølge partiformand Pia Olsen Dyhr vise, om partiet er tilbage. Det siger hun i et interview med Ritzau om partiets succeskriterier ved valget.

Følg KV17 og RV17 på temasiderne

Vi samler alle væsentlige historier om Kommunalvalget 2017 og Regionsrådsvalget 2017 på disse temasider: KV17 / RV17

For at forklare, hvor vigtigt valget er for SF, skruer hun tiden fire år tilbage til det seneste kommunalvalg i 2013. Her mistede SF to tredjedele af sine kommunalbestyrelsesmedlemmer.   Det var lige efter den meget omtalte lockout af folkeskolelærerne, hvor regeringen, som SF var med i, havde grebet ind i striden om lærernes arbejdsforhold.   - Men det var ikke kun det. Der var også andre beslutninger, vi havde truffet i regeringen, folk var vrede over, fortæller Pia Olsen Dyhr.   - Det var meget hårdt for SF. På den baggrund mener jeg faktisk godt, at vi kan gå frem, siger hun.   - Min forventning er, at vi kommer til at være repræsenteret flere steder, end vi er i dag. Og så skal vi også gå frem i mandater. Og så forventer jeg også, at vi har en borgmester eller to efter valget, lyder ambitionen.   Hun nævner konkret SF-spidskandidat Tonni Hansen på Langeland og spidskandidaten i Syddjurs Kommune, Kirstine Bille, som mulige SF-borgmestre.   For selv om den populære SF-borgmester i Lejre, Mette Touborg, har forladt politik, så tror Pia Olsen Dyhr, at partiet rummer profiler, der kan gøre Touborg og SF-borgmestre før hende kunststykket efter.   Derudover håber Pia Olsen Dyhr at bevare SF's borgmesterpost i København og rådmandsposten i Aarhus.   - Det går bedre for SF landspolitisk, end det gjorde ved sidste kommunalvalg. Det håber jeg selvfølgelig smitter af, siger hun.   - Den anden ting er, at jeg kan se og mærke forskel. Jeg ved godt, at det er lidt føle-føle-agtigt. Men jeg kan mærke den begejstring, der er. Det var ikke helt den samme følelse for fire år siden.   FAKTA: Sådan står SF i kommunerne SF er ikke repræsenteret i en fjerdedel af kommunerne. Og partiet har mistet sin eneste borgmesterpost. SF har i dag 114 pladser i byråd og kommunalbestyrelser. De er fordelt på 74 kommuner.   Det vil sige, at partiet ikke er repræsenteret i 24 kommuner.   I fem kommuner har SF over to mandater:   1. Lejre: 7. 2. København: 6. 3. Syddjurs: 5. 4. Vesthimmerland: 4. 5. Køge: 3.   Her fik SF henholdsvis sine bedste og dårligste resultater i 2013:   Bedste: 1. Lejre: 34,9 procent af stemmerne. 2. Syddjurs: 18,0. 3. Vesthimmerland: 12,4.   Færrest: 1. Holbæk: 1,9 procent. 2. Gribskov: 2,1. 3. Billund: 2,2.   Efter kommunalvalget i 2013 fik SF sin eneste borgmesterpost i Lejre. Den tilfaldt Mette Touborg, som dog forlod posten i september sidste år for at blive direktør i Københavns Kommune.  Ny borgmester i Lejre blev Carsten Rasmussen fra Socialdemokratiet.   SF stiller op i 96 af 98 kommuner. På Læsø og i Morsø Kommune kan der ikke stemmes på SF.   Kilder: Kmdvalg.dk, kommunernes hjemmesider, Ritzau.   /ritzau/  

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.