SF: Minister må redegøre for sygt sundhedssystem

Velfærd

17/04/2015 10:36

Suleman Haider

Dybt uacceptabelt og dybt alvorligt. Sådan lyder det fra SF's sundhedsordfører efter, at Arbejdstilsynet har uddelt 101 påbud og strakspåbud til mange af landets sygehuse i 2014. Det skriver Avisen.dk.

Myndigheden har uddelt gule og røde kort til ledelsen på de sygehuse og sundhedsinstitutioner, hvor der er problemer med stresset personale og vold og trusler.

SF'er Özlem Cekic kræver derfor nu, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) redegør for, hvad han vil gøre for at få et bedre psykisk arbejdsmiljø på mange af landets sygehuse.

- Det er ministerens ansvar. Derfor kræver jeg en redegørelse fra Sundhedsministeriet. Jeg vil blandt andet have svar på, hvor meget sygehusene har sparet, og hvor mange sygeplejersker der har fået en fyreseddel, siger sundhedsordføreren, der selv er uddannet sygeplejerske til Avisen.dk.

Sundhedsordførerne for henholdsvis Dansk Folkeparti og Enhedslisten er også oppe i det røde felt.

- Når jeg ser og hører, hvordan tilstandene er på landets sygehuse, så lyder det nogle gange nærmest som rumænske forhold, siger Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti til Avisen.dk.
Kritikken og SF's krav om en redegørelse kommer, efter at Avisen.dk i en artikelserie har stillet skarpt på psykisk arbejdsmiljø i det danske sundhedssystem.

Avisen.dk har gennemgået samtlige 101 påbud og strakspåbud. Et af dem er fra Sygehus Thy-Mors. Det vestjyske sygehus har fået en løftet pegefinger fra Arbejdstilsynet, fordi personalet er stresset.

Personalet har sagt til Arbejdstilsynet, at de mener, at det ikke er et patientsikkert sygehus. Det skyldes blandt andet, at læger og sygeplejersker ikke har tid til at registrere såkaldte utilsigtede hændelser. De kan med andre ord ikke lære af de fejl, de begår, fordi de aldrig skrives ned.

Desuden kæmper læger, sygeplejersker og sosu-assistenter med overbelægning.
Ifølge Regions Nordjyllands kommunikationsteam var belægningsprocenten gennemsnitligt 111 procent i de første tre måneder af 2015.

Ifølge SF og Enhedslisten skyldes det miserable arbejdsmiljø, at Danske Regioner hvert år er tvunget til at effektivisere to procent.

- Det er ikke effektiviseringer. Det er deciderede besparelser. Og det er lige fra Rigshospitalet til Sygehus Thy-Mors, lyder det fra Enhedslistens Stine Brix til Avisen.dk.
SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti er enige om, at der skal tilføres flere penge, så det psykiske arbejdsmiljø i sundhedssystemet forbedres.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Nick Hækkerup.

 

 

 

Mest Læste

Annonce