Det koster SF dyrt i Lejre, at Mette Touborg løb af posten i valgperioden til fordel for en direktør-stilling i Københavns Kommune.

SF skifter Lejre-højborg ud med Langeland

Politik

22/11/2017 04:37

Nick Allentoft

Mens SF får massiv opbakning på Langeland har partiet fået et mindre godt valg i andre udsete kommuner.

SF får en borgmesterpost i Langeland Kommune. Det er den første til partiet efter tirsdagens valg. 

På Langeland har partiets tidligere næstformand Tonni Hansen fået et kanonvalg med en fremgang på seks mandater.

- Det er jeg meget glad for, siger Tonni Hansen umiddelbart efter konstitueringen natten til onsdag. 

Alle historier om KV/RV17 resultater

Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.

- De 15 medlemmer af kommunalbestyrelsen er enige om en aftale og om at pege på mig. Vi vil leve op til det mandat, der er givet, siger Tonni Hansen. 

Partiet var end ikke medlem af byrådet før valget. Men efter at vælgerne har sat deres krydser tirsdag, stod partiet med næsten en tredjedel af stemmerne.

SF fik ved valget i 2013 en borgmesterpost i Lejre, men Mette Touborg opgav den midt i perioden. Hun blev erstattet af en socialdemokrat.

I København har Ninna Thomsen været sundhedsborgmester, men derudover har SF ikke haft en borgmesterpost.

Tonni Hansen erstatter Bjarne Nielsen fra Venstre som kommunens borgmester. Bjarne Nielsen genopstillede ikke. 

- Jeg havde lovet at lave en bred konstituering. Vi skal skaffe flere arbejdspladser, og jeg har lovet, at vi vil arbejde med grønne arbejdspladser, siger Tonni Hansen. 

Der skal ifølge aftalen, der er indgået efter tirsdagens valg, nedsættes et grønt udviklingsråd. Desuden vil man arbejde med den kollektive trafik, og borgerne skal i højere grad inddrages i beslutninger i kommunen. 

- Det er de tre temaer, vi har med i aftalen, siger Tonni Hansen. 

Forhandlingerne om en kommunal konstituering kan i princippet løbe helt frem til det konstituerende møde, som skal afholdes i perioden 1. december til 15. december.

På det konstituerende møde bliver de politiske aftaler endeligt bekræftet. Først herefter er aftalerne bindende.

- Jeg kan love at knokle en vis legemsdel ud af bukserne for at leve op til den tillidserklæring, siger Tonni Hansen til DR.

SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr, meddelte før valget, at hun satsede på et godt valg på Langeland. Men andre kommuner har også været i spil. 

En af dem er Syddjurs Kommune, hvor SF dog går en smule tilbage og får 15,7 procent af stemmerne. Dermed mister partiet et mandat. 

Også i Lejre Kommune må SF indse, at succesen er blevet en del mindre end ved sidste valg. 

Her har partiet mistet fire mandater og ender på fem mandater. 

Resultatet er næsten en halvering af resultatet ved sidste kommunalvalg, hvor partiet fik over 30 procent af stemmerne. Det kan skyldes, at partiet ikke længere har Mette Touborg til at stille op for sig i kommunen. 

Frem til 2016 var hun borgmester i Lejre, men hun stoppede for at tiltræde et job som direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune. 

Hendes afløser blev ikke en partifælle, men derimod Carsten Rasmussen (S), som tidligere har været borgmester i Bramsnæs, der nu hører under Lejre Kommune.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce