Skatteministeren vil luge ud i forvirrende afgifter

Politik

03/2/16 7:57

Nick Allentoft

Ud med afgifter, der koster mere at administrere, end der kommer ind, lyder det fra skatteminister Karsten Lauritzen. Han tager sig til hovedet over afgifter på alt fra rullegardiner til brevordnere.

Nu skal danske virksomheder ikke længere kløjes i alverdens afgifter og skatter, skriver Berlingske.

Det er meldingen fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), der varsler et opgør med de såkaldte punktafgifter for at gøre livet lettere for danske virksomheder.

 

Tema om offentlig modernisering

Gennem 30 år har politikerne forsøgt at modernisere den offentlige sektor.

Læs her hvad centrale nøglepersoner mener om de forsøg. 

Karsten Lauritzen vil nedsætte det, ministeren kalder et "oprydningsudvalg". 

- Jeg er sikker på, at der har været gode argumenter for at indføre hver afgift. Men når man kigger på det samlede billede, hvor der er afgifter på alt fra rullegardiner til brevordnere, må man tage sig lidt til hovedet, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

Hos Dansk Erhverv klapper man i hænderne over skatteministerens forslag, fortæller administrerende direktør Jens Klarskov til Berlingske.

- Mange af afgifterne er enormt besværlige at administrere for virksomhederne, men fremmer ikke forretningen. Vi har en mistanke om, at afgiftssystemet har formeret sig helt uregerligt gennem knopskydning. Derfor er det godt, hvis Karsten Lauritzen kommer med macheten og rydder op, siger Klarskov.

Udvalget kommer hovedsagelig til at bestå af erhvervsorganisationer som Dansk Erhverv, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer samt Forbrugerrådet Tænk, skriver Berlingske.  Det skal blandt andet kigge på udgifter, hvor eventuelt bureaukratisk besvær ikke kan svare sig i forhold til, hvad der kommer ind i statskassen.   Partier savner finansiering af regeringens afgiftsoprydning Det er et halvt forslag, lyder det fra Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen.   - Intentionerne er faktisk gode, men til det projekt, han sætter i værk, er der ikke afsat en krone. Vi kan ikke andet end frygte, at regeringen så vil indføre flere besparelser på den nære velfærd i kommunerne, siger S-ordføreren til Ritzau.   Jesper Petersen siger, at den tidligere SR-regering i maj sidste år kom med et lignende forslag. Forskellen var bare, at regeringen dengang ifølge Jesper Petersen havde det økonomiske råderum på plads.   - Hvis man vil lave lettelser for erhvervslivet, er der en langt bedre måde at gøre det på end en boligjobordning eller store lettelser af arveafgifter, som regeringen allerede har indført, siger han.   Hos Liberal Alliance er man meget tilfreds med Karsten Lauritzens forslag, som man kalder "utrolig glædeligt".   - Det går meget hårdt ud over velfærden, hvis vi ikke gør noget og får ryddet op i vores komplekse skattelovgivning, for det er så skadeligt for vækst og velfærd, siger skatteordfører Merete Riisager.    LA-ordføreren savner dog også at se et finansieringsforslag.   - Ministeren skal sætte et beløb på, som man kan arbejde med. Det skal ikke ende med en visionsgruppe, der kommer med nogle forslag, som viser sig ikke at blive implementeret, siger hun.   /ritzau/

Annonce