Slagelse på plads: S og LA deler borgmesterpost

Politik

30/11/17 3:19

Nick Allentoft

- Lad os nu se, hvordan det går om to år, siger John Dyrby Paulsen i forlængelse af sjælden konstituering i Slagelse.

- Det er mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance aftalt, at der efter to år, det vil sige per 1. januar 2020, er mulighed for, om ønsket af Liberal Alliance, et skifte mellem John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) for så vidt angår poster i Slagelse Byråd.

Sådan lyder afsnittet i aftaleteksten. Og med den formulering i hånden føler Villum Christensen sig sikker på, at han om to år bliver borgmester, hvis han ønsker det.

Alle historier om KV/RV17 resultater

Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.

Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler dermed borgmesterposten i Slagelse de næste fire år. John Dyrby Paulsen (S) er borgmester de første to år. Efterfølgende er intentionen at Liberal Alliances Villum Christensen overtager borgmesterposten. Hvis Villum Christensen altså ønsker det.

- Lad os nu se, hvordan det går om to år, siger John Dyrby Paulsen til flere medier.

Partierne i Slagelse har forhandlet om borgmesterposten siden kommunalvalget 21. november. Slagelse var den sidste af landets 98 kommuner, som manglede at udpege en borgmester efter valget i sidste uge. En betingelse for borgmesterkabalen er, at Dansk Folkepartis Ann Sibbern tilbydes posten som viceborgmester.

Det er S, LA, SF og Enhedslisten, som er blevet enige om aftalen, der afslutter borgmesterballaden i Slagelse. Parterne er enige om at forfølge et bredere samarbejde. Blandt andet derfor tilbydes DF viceborgmesterposten.

- Vi inviterer alle andre partier til at være med i en bred konstituering, siger John Dyrby Paulsen.

Slagelses borgmesterkamp tiltrak opmærksomhed allerede på valgnatten. Her sagde John Dyrby Paulsen, at han var byens nye borgmester. Det viste sig dog, at der ikke var tilstrækkelig opbakning til hans kandidatur. Siden har partierne forhandlet om borgmesterposten. Men det har ikke været muligt at finde flertal for hverken Venstres eller Socialdemokratiets kandidat.

Onsdag valgte Venstres nuværende borgmester, Sten Knuth, at forsøge at samle flertal bag en kandidat fra et andet parti. Det skete, da han "på vegne af Radikale, Dansk Folkeparti og Venstre" valgte at pege på Ann Sibbern som ny borgmester.

Byrådspolitikerne i Slagelse skal fredag holde deres konstituerende møde, hvor borgmesteren vælges formelt. Villum Christensen har været en central spiller i sagen lige siden valgnatten. Både rød blok med Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten og blå blok med Venstre, De Radikale og DF kan kun tælle til 15 mandater. Dermed har Villum Christensens ene mandat været afgørende.

Villum Christensen har forhandlet med begge blokke. Han ville dog ikke pege på Stén Knuth som borgmester, og han ville ikke være det afgørende mandat i en rød konstituering. Men nu er der åbenbart fundet et kompromis. Og Villum Christensen er sikker på, at han er borgmester om to år, hvis han vil.

- Ellers hører alting jo op, siger han til de fremmødte journalister.

- Jeg ved ikke, hvordan sådan noget foregår. Men det er lykkes i andre kommuner.

Både John Dyrby Paulsen og Helle Blak (SF) blev spurgt, om Villum Christensen kunne vide sig sikker. Begge gentog formuleringen fra aftalen.

- Det er udtrykt i aftalen, at der er en mulighed for det, hvis der er et ønske om det om to år, siger John Dyrby Paulsen.

Villum Christensen udtrykte ingen tvivl om, at John Dyrby Paulsen vil trække sig om to år, hvis det bliver nødvendigt.

- Man kan altid finde en saglig grund til at trække sig, siger Villum Christensen.

- Der er lagt den lille nuance ind i aftalen: "Hvis jeg ønsker det". Der kan ske meget på to år.

 

Kun sket få gange tidligere

Det er kun set få gange før i nyere tid, at to personer har lavet en aftale om at dele en borgmesterpost, siger kommunalforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, om delingen i Slagelse.

- Det bliver meget specielt, og det betyder, at man får travlt. Budgettet for det første år er vedtaget, så hvis man vil have nogle ting, man gerne vil igennem med, så har man travlt. Det er ekstremt usædvanligt, siger han.

Liberal Alliance og Socialdemokratiet deler borgmesterposten i Slagelse de næste fire år, efter at de har brugt over en uge på at finde en ny borgmester.

John Dyrby Paulsen (S) er borgmester de første to år, hvorefter Liberal Alliances Villum Christensen overtager.

Roger Buch hæfter sig dog ved, at aftalen bygger på frivillighed.

I 2001 vedtog et snævert flertal i Assens at dele posten mellem den daværende borgmester Hans Ole Hansen (V) og byrådsmedlemmet Truels Schultz (K).

Samme år lavede Venstre og Konservative i Skævinge en lignende aftale mellem daværende borgmester Finn Hansen (K) og Ole Roed Jakobsen (V).

Eksemplerne er dog på kanten af reglerne ifølge Roger Buch.

- Det er på kanten af det, der ligger i den kommunale styrelseslov, hvor man vælger en borgmester for fire år.

- Det gør man for at sikre sig stabilitet, så man ved, hvem borgmesteren er de næste fire år, siger han og understreger, at aftalen formentlig er fuldt lovlig, fordi den bygger på frivillighed.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce