Manu Sareen udskyder lovforslag der ville give kommunerne flere muligheder ifht handicappede.

Socialminister trækker lovforslag efter kritik

Ledelse

20/01/2015 08:56

Nick Allentoft

Kommunerne får ikke mere handlefrihed i behandlingen af udviklingshæmmede. Minister udsætter lovforslag.

Socialminister Manu Sareen (R) trækker stikket på et lovforslag, der skulle have afbureaukratiseret og givet kommunerne større handlefrihed efter servicelovens bestemmelser i hjælpen overfor handicappede.

Det er et ønske fra landets kommuner organiseret i KL, men de må nu vinke farvel til ønsket om mere handlefrihed - i hvert fald for en stund. Årsagen er, at kritikken er haglet ned over lovforslaget i høringsfasen.

- Jeg har valgt at udsætte lovforslaget. Vi har fået høringssvar, hvor de fleste er ret kritiske, særligt dem fra handicaporganisationerne. 

- Jeg er selvfølgelig rigtig ærgerlig over kritikken, fordi nogle af kritikerne selv har været med undervejs, siger Manu Sareen til Ritzau.

Spørgsmål: Kan man ikke tolke det derhen, at det er en minister, der bøjer sig for lobbyister i et valgår?

- Vi lytter altid til høringssvar. Jeg er ikke blind for, at der er lobbyorganisationer. Det, jeg bare kan se, er, at kritikken er hele vejen rundt, også fra folk indenfor faget.

- Det er sådan med socialområdet, at der er et tæt forhold mellem organisationerne og Socialministeriet. Vi vil gerne gøre det bedst muligt for de forskellige socialgrupper, siger Manu Sareen.

Organisationen LEV, der har interesse i at forbedre forholdene for udviklingshæmmede, har kaldt lovforslaget for en "voldsom forringelse af retssikkerheden og svigt af sårbare grupper, et absurd og ensidigt knæfald for KL's krav om større handlefrihed i kommunerne."

Socialministeren vil derfor ikke tvinge noget igennem, når modstanden er så stor.

- Det nytter ikke, at dem, der går med blindestok og dem, der sidder i rullestol, får forværret deres liv med endnu flere bekymringer. Det er uanstændigt at trække det ned over hovedet på de her mennesker, siger Manu Sareen, der ellers har et politisk flertal for lovforslaget.

- Jeg har et flertal, men det er at vise rettidig omhu og lytte til dem, der har rettet en så voldsom kritik. Jeg indkalder nu ordførerne til en drøftelse om det her, meningen var jo ikke at forringe borgernes forhold. Tværtimod, siger Manu Sareen.

Ministeren slår fast, at et ændret lovforslag ikke vil kunne nå at blive fremsat i denne politiske samling.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce