Sosu’er har svært ved at lade ældre klare støvsugning selv

Velfærd

30/12/14 8:45

Suleman Haider

De skal lade opvasken stå, når de går og lære Bent og Birthe selv at støvsuge frem for at gøre det for dem.

Ældreplejen er blevet ændret radikalt de seneste fem år. Der er kommet gymnastik og træning på programmet for mange ældre, der før fik ordnet tingene af hjemmeplejen.

Den nye form for hjælp til selvhjælp har været en stor mundfuld for mange medarbejdere i hjemmeplejen. Især for de danske ældre og de nydanske medarbejdere. Det skriver Avisen.dk.

- Problemet er kendt, og jeg kan forestille mig, at forskellen i forhold til ens etniske baggrund gør en forskel i, hvordan man synes, ældrepleje skal foregå. Men vi oplever også, at etniske danskere har det problem, siger Karen Stæhr er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA til Avisen.dk.

Fagligt har alle i ældreplejen skullet lære nyt. Det siger Margrethe Kusk Pedersen, der er lokalområdechef i Københavns Kommune. Hun er selv sygeplejerske og chef for 1.800 medarbejdere.

- Jeg er selv oplært med en faglighed med fokus på ro, regelmæssighed og renlighed. Vi vidste bedst, hvad der var godt for borgeren. Nu ligger vægten på, hvad den enkelte borger kan og synes er vigtigt i sit liv. Det har været en stor omvæltning, siger Margrethe Kusk til Avisen.dk.
Omkring hver tiende sosu har anden etnisk baggrund, vurderer FOA. På Sosu-skolerne er omkring hver femte elev nydansker.

For mange nydanskere giver idéen om hjælp til selvhjælp en ekstra udfordring, mener professor Tine Rostgaard fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet.
Hun er en af forskerne bag en rapport fra 2011 om medarbejdere i ældreplejen med anden etnisk baggrund.

- Nogle af de danske medarbejdere havde opfattelsen af, at rehabilitering bare handlede om, at den ældre skulle hjælpe sig selv. Men det var sværere for medarbejdere med anden etnisk baggrund. Især medarbejdere med ikke-vestlig baggrund havde et helt andet syn på, hvad omsorg er, siger Tine Rostgaard til Avisen.dk.