Spaniens regeringsparti får smæk ved lokalvalg

Politik

25/05/2015 05:50

Mikkel Sarka

Podemos stormer frem. - Nu kan vi vinde parlamentsvalget senere i år, siger protestpartiets leder.

Spaniens konservative regeringsparti Partido Popular (PP) fik flest stemmer ved søndagens lokalvalg til by- og regionsråd, men opbakningen til partiet er så udhulet, at det mister sit absolutte flertal i adskillige byer. 

I hovedstaden Madrid har PP i over 20 år siddet på borgmesterposten, men det kan være slut nu, hvis partierne på venstrefløjen kan blive enige om at danne en koalition. 

I så fald bliver den 71-årige Manuela Carmena fra en af de mange nye politiske bevægelser, der støttes af venstrefløjspartiet Podemos, ny borgmester.

I andre store byområder som Sevilla og Valencia kan PP heller ikke længere mønstre et flertal på egen hånd.

Med næsten samtlige stemmer talt op står PP til 27 procent af stemmerne eller en tilbagegang på over to procentpoint i forhold til lokalvalgene i 2011.

Partiets formand, premierminister Mariano Rajoy, har mandag indkaldt partitoppen til et møde for at analysere udfaldet af valget, skriver det spanske nyhedsbureau EFE. 

I november er der valg til parlamentet, hvor PP siden 2011 har haft et flertal.

Det andet store etablerede parti, Socialistpartiet eller PSOE, er med et valgresultat på 25 procent fortsat det næststørste i Spanien trods en tilbagegang fra 2011, da PSOE fik 27,5 procent.

De to partier har domineret spansk politik i årevis, men mange vælgere har vendt dem ryggen på grund af de seneste års økonomiske nedskæringer, korruptionsskandaler og den rekordhøje arbejdsløshed. 

Valgets vindere er Podemos og centrumhøjre-partiet Ciudadanos. 

Lederen af Podemos, Pablo Iglesias, forudser, at søndagens resultat er et varsel om, hvad der vil ske ved efterårets parlamentsvalg.

Mange vælgere er blevet trætte af de to traditionspartier, mener han. 

- Og det ændrer sig ikke inden november, og derfor vinder vi valget mod Partido Popular, siger Pablo Iglesias.

Premierminister Mariano Rajoy har flere gange advaret om konsekvenserne, hvis han og PP bliver fjernet fra magten. Det risikerer at afspore den økonomiske genopretning, mener han.

Mest Læste

Annonce