Staten mangler snart penge til folkepensionen: Her er hængekøjen økonomerne frygter

Velfærd

10/4/15 10:01

Nick Allentoft

Staten står over for et stort minus på kontoen i de kommende år. Se her, hvorfor det er tilfældet:

De økonomiske horisonter rækker ofte ikke længere end til 2020 i dansk politik. 

Men på det seneste har politikerne fået den såkaldte hængekøjeproblematik i kikkerten. Den handler om det offentliges underskud efter 2020.

Læs her hvad hængekøjen dækker over: 

* Fra 2020 vil et stort antal mennesker gå på pension. Samtidig vil væsentligt færre træde ind på arbejdsmarkedet, fordi der i 80'erne blev født færre børn end tidligere. 

* Fra 2020 vil færre mennesker derfor betale skat, samtidig med at staten skal udbetale et stigende antal folkepensioner. 

* Efter 2040 ser det billede ud til at vende, så antallet af arbejdere igen er stort nok til at finansiere folkepensionen. Det er dette udsving i demografien, der karakteriseres som en hængekøje.

* Ud over dette er den forventede levetid steget mere, end der regnes med i den gældende pensionsaftale fra 2011. Derfor skal staten udbetale endnu mere i folkepension end beregnet.

* På trods af hængekøjen er der ikke udsigt til, at den offentlige gæld når faretruende højder i de kommende årtier, mener Det Økonomiske Råd. 

* Men det forventede underskud vil overstige EU's underskudsregler om en grænse for det strukturelle underskud på 0,5 procent af BNP.

* Ifølge Det Økonomiske Råd forsvinder hængekøjeproblematikken, hvis man medregner, at Danmark har en stor formue i form af udskudt skat af pensionsformuen.

* Det forhold tager EU's underskudsregler dog ikke højde for.

* Selvom hængekøjen ikke nødvendigvis bliver et problem for dansk økonomi på lang sigt, betyder EU's regler derfor, at det er er problem i de kommende år. 

Kilder: Det Økonomiske Råd/Vismændene

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.