Støjberg: Dansk 1000-udmelding skal inspirere andre lande

Politik

18/09/2015 14:05

Nick Allentoft

På tirsdag i næste uge skal EU igen forsøge at finde en løsning på at fordele 120.000 flygtninge i Europa.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) håber, at Danmark kan inspirere andre europæiske lande med regeringens udmelding om, at Danmark frivilligt vil tage 1000 af de 120.000 flygtninge, EU vil fordele blandt EU-landene.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Det siger hun forud for et justits- og indenrigsministermøde på tirsdag i Bruxelles, hvor hun repræsenterer Danmark.

- Nu kan man i hvert fald sige, at vi har gjort vores for at få sat gang i processen. Vi har tilbudt, altså hvis der ellers kan findes en fælles løsning, at vi frivilligt tager 1000, siger Støjberg til Ritzau.

- Det skulle gerne inspirere, men jeg tør heller ikke at lægge hovedet på blokken og sige, at alt er løst, når vi tager hjem tirsdag. For det er svært, og det har vi med al tydelighed set i de seneste uger, siger hun.

Regeringen har længe meldt ud, at Danmark ikke tager en eneste af de mange flygtninge, som EU håber på at fordele blandt medlemslandene.

Men torsdag meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så ud, at Danmark kan tage 1000 af 120.000 flygtninge.

Spørgsmål: Kan den danske udmelding skubbe de andre lande den rigtige vej, og er 1000 nok til at skubbe processen den rigtige vej?

- Det er bestemt det, som er vores intention med det. Vi har gjort det for at få gang i processen. 

- Vi har stået i en situation, hvor det hele stod i stampe, så når et land som Danmark, der ellers står uden for en fælles fordeling på grund af vores retsforbehold, frivilligt tager 1000, så burde det sætte gang i sagerne, siger Støjberg.

EU-landene forsøgte i begyndelsen af denne uge at enes om at fordele de 120.000 flygtninge, men forgæves. Nu prøver man altså igen tirsdag på endnu et justits- og indenrigsministermøde.

Her kan forslaget om nødvendigt mases ned over hovedet på de lande, der er imod, med et kvalificeret flertal.

Samtidig har EU-præsidenten, Donald Tusk, indkaldt til et topmøde på onsdag i næste uge i et nyt forsøg på at få EU-lederne på banen for at finde løsninger på flygtningekrisen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce