Svensk minister kørte påvirket fra København - nu går hun

Politik

14/08/2016 08:48

Nick Allentoft

Aida Hadzialic havde en alkoholpromille på 0,2. Det er nok til, at hun forlader Sveriges regering.

Sveriges socialdemokratiske minister for gymnasier og videre uddannelser, Aida Hadzialic, træder tilbage. Det sker, efter at hun er blevet stoppet i en politikontrol på Øresundsbroen og afsløret med 0,2 promille alkohol i blodet.

Det skete efter et besøg i København torsdag.

- Jeg forstår, at mange er skuffet over mig, og jeg er rasende på mig selv. Frem for alt er jeg dybt angrende, siger hun på et pressemøde, hvor hun bebuder sin afgang, skriver nyhedsbureauet TT.

Promillegrænsen i Sverige er netop 0,2 promille. I Danmark er den 0,5 promille. Så det er i den moderate ende, at Aida Hadzialic befinder sig med alkohol efter danske forhold.

- I forgårs aftes skulle jeg fra København til Malmø. Tidligere på dagen havde jeg drukket et par glas vin. Nogle timer senere begik jeg mit livs største fejltagelse, siger hun.

Statsminister Stefan Löfven beklager hendes afgang og kalder hende en værdsat kollega.

- Jeg deler hendes vurdering af alvoren i situationen. Men det er hverken første eller sidste gang, at et godt menneske gør en dårlig ting. Jeg er meget ked af at miste en værdsat kollega og en vellykket minister, understreger han i en skriftlig erklæring.

Han oplyser desuden, at ministeren for videregående uddannelser, Helene Hellmark Knutsson, midlertidigt vil overtage Hadzialic' opgaver. Det vides endnu ikke, hvem der overtager opgaverne mere permanent.

Den 29-årige Hadzialic er født i Bosnien-Hercegovina i det daværende Jugoslavien. Hun kom som femårig til Sverige, mens en blodig krig udspillede sig i Bosnien.

Som 16-årig blev hun medlem af Socialdemokraternes ungdomsparti i Sverige, SSU. Allerede som 23-årig blev hun valgt ind i byrådet i Halmstad. Siden stillede hun op til riksdagsvalget i 2014, men kom ikke ind i parlamentet.

Alligevel gjorde Stefan Löfven hende til den yngste minister nogensinde, da han dannede regering efter valget.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce