Foto: Nick Youngson
Foto: Nick Youngson

Tænketank: Økonomiaftaler overskrider budget med 70 procent

Velfærd

08/6/18 8:29

Freja Eriksen

Tænketank vurderer, at aftaler med kommuner og regioner fører til udgiftsstigning på tre milliarder kroner.

Aftalerne om kommunernes og regionernes økonomi for næste år, som regeringen har indgået med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner i denne uge, bryder med budgetmålet om en vækst i det offentlige forbrug.

Det er vurderingen hos cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos.

- Regionsaftalen øger udgifterne knap 1,2 milliarder kroner, og kommunerne får 1,7 milliarder kroner ekstra. 

- Den samlede udgiftsstigning på cirka 2,9 milliarder kroner svarer til en vækst i det offentlige forbrug på cirka 0,5 procent, siger han i en skriftlig kommentar.

I den seneste udgave af Økonomiske Redegørelse, som blandt andet indeholder regeringens prognose for dansk økonomi og vurdering af de offentlige finanser, budgetterer regeringen med en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent.

- Vi taler her om et budgetskred på godt 70 procent. Det er markant og kritisabelt, siger Mads Lundby Hansen.

Økonomiaftalerne

Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.

 

Aftalen med kommunerne betyder blandt andet, at der både bliver flere penge til service og anlægsopgaver.

Kommunerne får i alt lov til at bruge 251,9 milliarder kroner på service næste år.

Det er en stigning på 1,7 milliarder kroner i forhold til i år. Men det skal ses på baggrund af en forventet stigning i antallet af ældre, som kræver pleje.

Samtidig øger aftalen budgettet til byggeri og renovering af skoler, institutioner og plejehjem til 17,8 milliarder kroner. Det er en stigning på 800 millioner kroner.

Aftalen med regionerne skal sende en milliard kroner ekstra til sundhedssektoren og løfte psykiatrien.

Mads Lundby Hansen er bekymret for det kommende år. Her skydes valgkampen nemlig i gang. Senest skal der være folketingsvalg 17. juni 2019.

- Man kan godt blive bekymret, når man tænker på, at der også skal forhandles en finanslov igennem til efteråret. Og man bliver yderligere bekymret, når man tænker på, at 2019 tegner til at blive valgåret. 

- Det kunne tale for, at der lægges yderligere milliarder oven på det offentlige forbrug, siger Mads Lundby Hansen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.