I skrivende stund har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) 16 ministre i sin Venstre-regering.
Men hvis den udvider sig til at blive en trekløverregering med Liberal Alliance og De Konservative, kommer ministerholdet til at ændre sig.
I samme sekund som Løkke lørdag formiddag sluttede sin tale på Venstres landsmøde i Herning, begyndte spekulationerne om nye ministerposter og nye ministerier.
Hvor mange ministerposter skal de to andre borgerlige partier have? Skal der splittes ministerier op, lægges ministerier sammen eller laves nye ministerier?
Man kan intet sige med sikkerhed, pointerer Fyens Stiftstidendes politiske redaktør, Elisabet Svane. Men man kan spekulere i, om både Liberal Alliance og De Konservative skal have et af de tungere økonomiske ministerier.
- Det, der gør, at de her tre partier kan danne en regering, er, at de grundlæggende er enige om den økonomiske politik, siger hun.
- Derfor kunne det være, man lavede den klassiske model med at give et økonomisk ministerie til hver.
Løkke selv blev efter sin tale spurgt, om regeringen bliver markant udvidet, eller om skal fyre nogle af sine ministerpartifæller.
- Nu handler det om politik, før det handler om poster, lød statsministerens forventelige svar.
De ministre, Ritzau på landsmødet har spurgt til deres fremtid i regeringen, har ligeledes helt efter bogen svaret, at de er glade for deres post, men at de selvfølgelig er klar til at opgive den for projektets skyld.
Noget af det, der spekuleres i rundt omkring i Herning Kongrescenter lørdag, er hvorvidt den 69-årige Claus Hjort Frederiksen skal forlade posten som finansminister.
Han modtog stående klapsalver fra salen for at have landet finansloven. Men hvis han skulle stå af, er der ifølge Elisabet Svane to "soleklare kandidater":
- Kristian Jensen er klart den ene, og Troels Lund Poulsen er den anden. De er begge garvede politikere, der er vant til at forhandle.
- De ville begge være naturlige valg, siger hun om henholdsvis udenrigsministeren og erhvervs- og vækstministeren.
Hvis De Konservative går i regering, bliver det historisk med den kun seks mandater store folketingsgruppe. Derfor spekuleres der også i, om partiformand Søren Pape Poulsen vil hive nye kræfter ind.
- Der er en profilering i ministerposter. De konservatives situation har været sort i lang tid. De ting, de forsøger, lykkes ikke altid.
- Derfor behøver det (regeringsdeltagelse, red.) ikke være et problem for dem, og det må også være deres formodning, siden de er gået så langt, siger Elisabet Svane.
/ritzau/