Trumps første 100 dage: Brudte løfter og få resultater

Politik

30/04/2017 15:19

Nick Allentoft

Amerikansk ekspert kalder Trumps første 100 dage for den værste start for en præsident i mands minde.
De politiske resultater i løbet af Donald Trumps første tid som præsident er mere end almindeligt vanskelige at få øje på.   Det viser en gennemgang af en række løfter, som Trump gav forud for efterårets valg i en såkaldt "kontrakt med den amerikanske vælger". Den indeholdt en liste af ting, som Trump ville gøre inden for sine første 100 dage i Det Hvide Hus - den milepæl når han lørdag.

En amerikansk ekspert betegner Trumps første 100 dage som den værste start for en præsident, siden det i 1930'erne blev normalt at bedømme en ny præsidents resultater efter de 100 dage.

- Trump var fuldstændig uforberedt på at blive præsident, og det har været tydeligt. Der har været en masse larm og meget få egentlige resultater, siger Jonathan Alter i et interview med Ritzau.   Han er politisk kommentator hos NBC News og forfatter til flere bøger om amerikanske præsidenter, herunder om Franklin D. Roosevelts første 100 dage i 1933.   Alter hæfter sig ved, at det ikke er lykkedes Trump at få en eneste større lov igennem Kongressen, hvor der ellers er republikansk flertal i begge kamre.   Blandt de største nederlag er et mislykket forsøg på at erstatte forgængerens sundhedsreform, Obamacare, med noget "nyt og bedre".   - Næsten alle andre præsidenter har haft mindst én eller to større ting, som de fik igennem Kongressen i løbet af de første 100 dage, påpeger Jonathan Alter.   Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, har også svært ved at finde tidligere eksempler på præsidenter, der har fået så lidt politik igennem.   - Trump havde lagt op til, at han var en forretningsmand, der kunne finde ud af at indgå aftaler. Men han har vist sig at være en overraskende dårlig forhandler, mener lektoren.   En svær start i Det Hvide Hus betyder dog ikke nødvendigvis, at resten af den fireårige embedsperiode byder på strid modvind.   - Præsidenter har rigtig god mulighed for at genopfinde sig selv. De kan styre nyhedsdagsordenen på en sådan måde, at tingene begynder at gå deres vej, siger Jonathan Alter.   - Men uret tikker for Trump. Historisk er det inden for det første år, at præsidenter får point på kontoen. Så de første 100 dage er ikke kritiske, men det er det første år. Og her spiller førstehåndsindtrykket også ind.   FAKTA om Trumps første 100 dage USA's præsident, Donald Trump, har fået indsat en ny højesteretsdommer, men ikke skabt en ny sundhedsreform. Inden Donald Trump blev præsident i USA, lagde han på sin hjemmeside et løfte til vælgerne om, hvad han ville forsøge at opnå i de første 100 dage i Det Hvide Hus. Herunder kan du se udvalgte løfter, som han har formået at indfri, andre løfter, som ikke er indfriet, og dem, hvor svaret ikke er sorthvidt.    LØFTE HOLDT:
 • Har fået indsat den konservative Neil Gorsuch som højesteretsdommer.
 • Har trukket USA ud af frihandelsaftalen TPP med 11 andre lande i stillehavsregionen.
 • Har sørget for, at etableringen af de omstridte olierørledninger Keystone XL og Dakota Access ikke længere blokeres.
 • Har via et dekret indført krav om, at der for hver ny regel skal afskaffes to eksisterende.
  LØFTE BRUDT:
 • Har ikke fået erstattet sin forgængers omstridte sundhedsreform, der går under navnet Obamacare, med noget "nyt og bedre". Trump tilkendegav sin støtte til et republikansk forslag på området, men i marts blev lovforslaget trukket tilbage, fordi der ikke kunne findes flertal for det i Kongressen.
 • Har ikke fundet en måde at finansiere byggeriet af en mur på grænsen til Mexico. Er heller ikke som lovet blevet enig med mexicanerne om, at de skal betale for opførelsen af den.
 • Har ikke fjernet muligheden for visum til folk fra lande, der nægter at tage imod indvandrere, som er kommet ulovligt ind i USA.
 • Har ikke foreslået en forfatningsændring, der kan sætte en begrænsning på kongresmedlemmers maksimale embedsperiode.
 • Har ikke stemplet Kina som valutamanipulator. Trump har i et interview sagt, at han mener, at Kina ikke kan betegnes som sådan "i øjeblikket".
  LØFTE HVERKEN BRUDT ELLER HOLDT:
 • Domstolene har indtil videre sat en stopper for Trumps to indrejseforbud, der skulle bremse indvandring fra regioner med "tendens til terror". Et opgør i Højesteret kan vente.
 • Trumps første udkast til et budget indeholder som lovet forslag om at indstille amerikanske betalinger til FN's klimaprogrammer, men dette er ikke vedtaget.
 • USA, Mexico og Canada er blevet enige om at genforhandle Den Nordamerikanske Frihandelsaftale, Nafta, men egentlige forhandlinger er det endnu ikke blevet til.
 • Trump lovede at gå i gang med at udvise "flere end to millioner kriminelle, illegale indvandrere". Selv om han har skærpet reglerne på området, er der ikke for alvor kommet fart i processen.
  Hele listen over Trumps løfter for sine første 100 dage i Det Hvide Hus kan ses på hans hjemmeside på adressen donaldjtrump.com/contract. Kilder: The Washington Post, dpa, heavy.com.   FAKTA: Trump er historisk upopulær hos amerikanerne En omfattende Gallup-måling viser, at Donald Trump er historisk upopulær i forbindelse med markeringen af de første 100 dage i embedet.  Her er et overblik over, hvor populære amerikanske præsidenter siden 1953 har været efter deres første tre måneder:   * John F. Kennedy: 74 procent tilfredse. * Dwight Eisenhower: 71 procent. * Jimmy Carter: 69 procent. * Barack Obama: 63 procent. * Richard Nixon: 62 procent. * Ronald Reagan: 60 procent. * George W. Bush: 58 procent. * George H.W. Bush: 57 procent. * Bill Clinton: 55 procent. * Donald Trump: 41 procent. * (Gennemsnit for præsidenter: 61 procent)   Kilde: Gallup

Mest Læste

Annonce