Udenrigsministeren: Vi skal huske at skelne

Politik

28/8/15 9:18

Nick Allentoft

Umenneskeligt, hvis man ikke bliver berørt af forfærdelige scener, men der er mange forhold at tage hensyn til for at finde holdbare løsninger, påpeger Kristian Jensen.
Europa slås i øjeblikket med at finde svar på en massivt stigende migration mod kontinentet, men den danske regering ønsker ikke at være del af en fælles EU-løsning på asylpolitikken. Det har ført til kritik både ude og hjemme, og udenrigsminister Kristian Jensen (V) forsøger at berolige det øvrige Europa - og de danske vælgerne - hvor et flertal ønsker tilslutning til en fælles politik.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Vi vil fortsætte med at tage et større antal, så det handler ikke om, at vi ikke vil tage flygtninge, men vi ønsker selv at bestemme, hvem vi vil hjælpe, siger Kristian Jensen fredag på et pressemøde for udenlandske medier i København. 

Udenrigsministeren peger på, at "Danmark historisk har taget en større andel flygtninge, end det havde været tilfældet, hvis vi havde været med i en fælles fordeling."  Hvad regeringen vil fastholde, er retten til selv at bestemme, hvem der kommer til landet, og det er den del, der er kontroversiel set med blandt andet internationale menneskerettighedsorganisationers briller.   - Den ret vil vi bevare. Vi vil ikke ekskludere asylansøgere, siger Kristian Jensen og peger blandt andet på retten til selv at bestemme reglerne for familiesammenføring.   Regeringen følger i vid udstrækning samme linje, som den tidligere VK-regering søsatte og blev stærkt kritiseret for.   Et flertal i befolkningen ønsker imidlertid, at Danmark kommer med i en fælles europæisk asylpolitik, viser en nylig Gallup-måling i Berlingske.   - Jeg tror, mange danskere i øjeblikket er berørt af de forfærdelige scener, vi ser udspille sig på grænsen til Makedonien, de tragiske dødsfald på Middelhavet og historien med lastbilen i Østrig.  Det vil være umenneskeligt ikke at blive påvirket af disse hændelser, siger ministeren.    Han mener, at folk måske glemmer at skelne mellem at have fælles EU-svar på hjælp til flygtningelejre og migrationsudfordringer på den ene side, og på den anden spørgsmålet om, hvem der skal have asyl og betingelserne for eksempelvis familiesammenføring.   Kristian Jensen peger på, at Danmark skal fastholde et tæt samarbejde på andre fronter - gennem blandt i Frontex.    /ritzau/

Annonce