Universitet var eneste mulige køber af kommunehospital

Infrastruktur

05/01/2016 13:16

Nick Allentoft

Kun Aarhus Universitet kunne købe Århus Kommunehospital af Region Midtjylland, siger Bent Hansen (S). Prisen blev over 800 millioner kroner - og kommer fra salget af Cheminova.

Da Region Midtjylland tidligere tirsdag satte pen til papir og solgte Århus Kommunehospital til Aarhus Universitet, var det til den eneste realistiske køber af grunden. Det fortæller regionsrådsformand Bent Hansen (S).

Prisen landede på 807,5 millioner kroner for den 99.400 kvadratmeter store grund på Nørrebrogade midt i Aarhus.

- Der ligger en lokalplan, der siger, at bygningerne skal bruges til en række specifikke formål, deriblandt forskning. Så realistisk set var det kun Aarhus Universitet, altså forskningsfonden, der kunne købe, siger Bent Hansen til Ritzau.

I en salgssituation er det efter al logik langt fra i sælgers interesse, hvis der kun er én mulig køber. Bent Hansen er dog tilfreds med den pris, der er hentet.

- Vi har forhandlet om det i et stykke tid og har også haft en uafhængig mægler på, der er kommet med en vurdering, siger Bent Hansen og fortsætter:

- Det har givet os et billede af, hvad markedsprisen er, og vi er landet i den gode ende af det interval.

Han fortæller yderligere, at aarhusianerne ikke skal frygte, at de over 100 år gamle, arkitekttegnede hospitalsbygninger bliver fjernet.

- En af de gode ting ved køber er, at bygningerne har brugsværdi for dem. Bygningerne passer rigtigt godt med, hvad universitetet vil. Ikke bare i forhold til at lave forskning, men også studieboliger, siger Bent Hansen.

De 807,5 millioner kroner skal gå til at opføre det nye supersygehus, der er ved at blive opført ved Skejby. Her skulle regionen rejse 1,25 milliarder kroner. Tidligere har regionen solgt amtssygehuset i Aarhus for 400 millioner kroner.

- Vi har stadig nogle bygninger i Holstebro og Herning, som skal sælges, så med salget af Århus Kommunehospital er vi næsten i mål, siger Bent Hansen.

Cheminova-milliarder hjælper til hospitalskøb Aarhus Universitets Forskningsfond, AUFF, fik i 2015 milliarder i kassen, da man solgte Cheminova til amerikanske FMC for 8,5 milliarder kroner på gældsfri basis. AUFF ejede alle A-aktier og små 13 procent af B-aktierne i selskabet.   - Det er klart, at salget har styrket fonden, så vi har fået en nemmere og hurtigere vej i forhold til at købe Århus Kommunehospital, siger direktør for AUFF Jørgen Lang og fortsætter:   - Vi kunne godt have gjort det uden salget af Cheminova, men det havde langt fra været så let. Nu har vi jo en del frie penge, og det hjælper altid.   Aarhus Universitet vil fra start leje sig ind i dele af grunden og de tilhørende bygninger og kan derefter lægge ovenpå. I mellemtiden vil fonden leje de resterende dele ud til anden hånd. Aarhusianerne skal ikke frygte, at AUFF vil rive de gamle, arkitekttegnede bygninger i den attraktive og grønne del af Aarhus, ned.   - Det er i bund og grund en smuk bygningsmasse, vi har købt. Så den skal selvfølgeligt genbruges. Det er klart, at der vil være annekser og knaster, der bliver fjernet eller lavet om. Så det kommer til at ligne sig selv, men forhåbentligt i en endnu smukkere udgave, siger Jørgen Lang.   Aarhus Universitets Forskningsfond blev oprettet i 1944, da stifteren af Cheminova Gunnar Andreasen forærede sine aktier til den. I 2015 solgte Cheminova aktierne til amerikanske FMC.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce