Foto: Gage Skidmore
Foto: Gage Skidmore

USA's kongres indgår kompromis og stopper statsnedlukning

Politik

23/1/18 7:00

Freja Eriksen

Kongressen i USA har stemt en midlertidig aftale om et budget igennem efter forhandlinger og kompromisser.

Kongressen i USA har godkendt et forslag om et midlertidigt budget, der skal sikre betalingen af de offentlige udgifter frem til 8. februar.

Først godkendte Senatet forslaget med stemmerne 81-18. Nogle timer efter godkendte Kongressens andet kammer, Repræsentanternes Hus, forslaget. 

Og natten til tirsdag har præsident Donald Trump også sat sin underskrift.

- Jeg er glad for, at Demokraterne i Kongressen er kommet til fornuft, sagde Trump ifølge AFP i en pressemeddelelse, efter at det stod klart, at Demokraterne ville stemme for forlængelsen af budgettet.

Aftalen betyder, at statsligt ansatte igen kan møde på arbejde, efter at det fredag mislykkedes for Senatet at få stemt en budgetforlængelse igennem.

Det betød, at den offentlige lønningskasse blev smækket i. Flere hundredtusinder føderalt ansatte har derfor været sendt hjem uden løn.

Men efter forhandlinger blev den demokratiske mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, enig med den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, om et forslag.

- Vi vil i dag stemme for at genåbne regeringen for at fortsætte en forhandling om en omfattende aftale, siger han, med henvisning til at det haster med at få landet en aftale for op mod 800.000 unge immigranter.

Det er et program, der kendes som Daca. Det lader børn af illegale indvandrere bo, arbejde og studere i USA, men det udløber i marts. Hvis ikke Kongressen finder en aftale, så vil de blive udvist af USA.

Demokraterne ville i sidste uge ikke stemme for en midlertidig forlængelse, medmindre de unge immigranter, der ofte omtales som "Dreamers", fik garantier om deres fremtid i USA.

Schumer påpeger, at det nu gælder om at få en aftale på plads for de unge immigranter i de næste dage og uger.

Han understreger, at en tværpolitisk gruppe to gange har præsenteret præsident Donald Trump for en løsning. Og præsidenten begge gange har fejet det af bordet.

USA-kender: Afværget nedlukning er kun kortvarig løsning 

Selv om den amerikanske præsident, Donald Trump, har underskrevet et lovforslag fra Kongressen, der udskyder striden om det amerikanske budget, er der ikke meget, der er ændret.

Det siger Søren Dal Rasmussen, der er USA-analytiker for Kongressen.com, et medie om amerikansk politik.

- De amerikanske politikere har samme problemer som før. De har udsat et skænderi, som alle ved, de bliver nødt til at tage om et par uger. De problemer, som var der fredag, da staten lukkede ned, de er der stadig, når staten løber tør for pengene igen i februar, siger Søren Dal Rasmussen.

Striden har især drejet sig om tre punkter. 

Dels har processen om en særlig sundhedsforsikring til fattige børn stået stille. Den strid er blevet løst i den aftale, som politikerne har stemt igennem mandag.

Men politikerne mangler stadig at blive enige om, hvor mange penge der skal gives til områder som Texas, Florida og Puerto Rico, der har været ramt af naturkatastrofer. Og der er stadig stor uenighed om programmet Daca, der beskytter unge indvandrere mod udvisning.

- Det største problem er immigration og Daca. Trump tillod sin justitsminister at stoppe programmet gældende fra marts, selv om det er et populært program - endda blandt nogle republikanere, siger USA-kenderen.

Han peger på, at Daca-børnene, der går under navnet "drømmere", har stærke kræfter i ryggen.

- "Drømmerne" har en af de bedst organiserede aktivistgrupper i landet. Programmet er populært i erhvervslivet med den amerikanske arbejdsgiverforening og store teknologivirksomheder i front. 

- Selv blandt mange republikanere har det støtte, så det giver en underlig dynamik, hvor et flertal i Senatet og Repræsentanternes Hus vil gøre noget for Daca, men det vil lederskabet hos Republikanerne ikke, siger Søren Dal Rasmussen.

Han fortæller, at Demokraterne har tabt spinkrigen om den statslige nedlukning.

- Der er sjældent en vinder ved en nedlukning, men der er en sikker taber, og det er i mediedækningen herovre Demokraterne. De har stort set ikke fået noget igennem, og de har heller ikke formået at forklare, hvad de ville med nedlukningen.

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.