Vækstpakke: Troels Lund er klar til opgør med planloven

Infrastruktur

08/12/2015 10:21

Nick Allentoft

Planloven og 150 millioner til vækst i landdistrikterne er på bordet, når Troels Lund tirsdag møder partier.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har tirsdag inviteret Folketingets partier til det formentlig største såkaldte sættemøde i V-regeringens seks måneder lange levetid.

Alle erhvervsordførere, fødevareordførere og landdistriktsordførere er inviteret i Erhvervs- og Vækstministeriet.

Formålet er at sætte gang i tre sideløbende forhandlinger om den vækstpakke, regeringen fremlagde i forbindelse med Venstres landsmøde i sidste måned. 

Vækstpakken består blandt andet af en liberalisering af planloven og et ønske om bedre mobil- og bredbåndsdækning i hele landet. I alt 100 initiativer skal styrke væksten uden for landets store byer.

Den største del af opmærksomheden vil dog formentlig samle sig om den lempelse af planloven, som regeringen allerede varslede i regeringsgrundlaget. 

Troels Lund Poulsen har tidligere over for Altinget.dk kaldt det "politisk snobberi", at det ifølge ministeren var i København, at man godkendte, hvad der må opføres af bygninger ude i landet.

Regeringens mål er at ændre planloven, så kommunerne får mere frihed til at prioritere blandt andet erhvervs- og landbrugsbyggeri. Før valget talte Venstre varmt for at give kommunerne mulighed for at lade store butikker og storcentre skyde op i landets byer.

Ud over liberaliseringen af planloven har regeringen meldt ud, at man vil tillade 15 nye forsøgsprojekter ved kysterne. De første 10 forsøgsprojekter er navngivet.

I flere andre partier er dog dyb bekymring for konsekvenserne af en mere liberal planlov.

Ud over frygten for miljøet og butiksdød er det de borgerlige partiers ønske om at tilbagerulle den tidligere SR-regerings lov om almene boliger, der møder modstand.

Den røde regering gav kommunerne mulighed for at kræve op til 25 procent almene boliger, når de laver lokalplan for nye områder.

Det er urimeligt over for de private grundejere, mener de blå partier. Men nødvendigt for at give plads til folk med lave indtægter, mente SR.

Her bliver det Troels Lunds opgave at sikre et flertal, uanset om det bliver med DF eller Socialdemokraterne.

Foruden planloven vil en del af forhandlingerne dreje sig om at fordele de 150 millioner kroner til vækst uden for de store byer, som regeringen og de øvrige blå partier fandt i forbindelse med finansloven. 

Her vil det kun være de blå partier, der sidder med ved bordet, og forventningen er en aftale inden jul.

Et udestående bliver dog penge til billigere færger. Især Venstre og DF har lovet ø-borgmestrene billigere færgebilletter, end det hidtil er lykkedes at finde penge til i finansloven. 

Det ventes, at der vil blive fundet et ekstra beløb, og spørgsmålet er så, om det er nok til at tilfredsstille ø-borgmestrene, der kæmper med lav vækst og affolkning.

Også landbruget ventes at blive tilgodeset med en særlig pakke. Venstre går efter at få gennemført den 16-punktsplan, som partiet gik til valg på. Den lagde op til at give landmænd mulighed for at gøde mere og holde flere svin per hektar jord.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce