Valg: Det betaler sig at kæmpe til det sidste

Politik

16/6/15 11:00

Suleman Haider

Der er god grund til at kæmpe til det allersidste, hvis du vil i Folketinget. Mange vælgere beslutter sig nemlig sent for, hvor de vil sætte deres kryds. Og derfor afgør de sidste timer ofte, hvem der bliver valgt. Det skriver DR Nordjylland.

- Så jeg tror helt klart, vi vil se nogle politikere og partier, som fører valgkamp til det allersidste, siger valgforsker fra Syddansk Universitet.

Ifølge ham er der stadig mellem en femtedel og en fjerdedel af vælgerne, der er i tvivl om, hvilket parti de skal stemme på.

//Forsker: Der er noget at fiske efter//
- Og den andel vil også være forholdsvis stor helt hen til valgdagen. Så det vil sige, at der er noget at fiske efter, siger Christian Elmelund-Præstekær.

Et eksempel på et parti, der tidligere har oplevet stor fremgang i slutfasen, er de konservative. Og derfor kæmper de også lige nu fra morgen til aften, siger spidskandidaten i Nordjylland, Daniel Rugholm.

- Da der var valg til Europa-Parlamentet, stod vi også rigtig skidt i Nordjylland, men endte faktisk med at få et rigtig godt valg og gik mange procent frem i løbet af valgkampen.

- Sidst vi var til kommunalvalg, stod vi lige før valgkampen til omkring 4 procent i Hjørring Kommune og vi endte på næsten 12 procent. Så det kan sagtens lade sig gøre at rykke, siger Daniel Rugholm til DR Nordjylland.

//Forsker: De sidste dage er ofte afgørende for intern kamp//
Og ifølge valgforskeren er det ikke bare ekstra listestemmer, der kan fiskes i slutfasen - de sidste dage er ofte afgørende for de enkelte kandidaters interne kamp.

- De kan sikre sig nogle personlige stemmer, som gør at det måske lige præcis er dem, der bliver valgt, frem for nogle andre inden for deres eget parti, siger Christian Elmelund-Præstekær til DR Nordjylland.

Politikerne kan påvirke vælgerne alt det de vil, lige indtil valglokalerne lukker torsdag aften klokken 20.

 

 

 

Annonce