Valgnattens største overraskelser og dramaer

Politik

22/11/2017 14:08

Nick Allentoft

Vælgerne uddelte belønninger og lussinger til partierne, da de satte deres kryds ved kommunalvalget.

Socialdemokratiet gik frem, Venstre gik tilbage, og Dansk Folkeparti mistede sin eneste borgmesterpost i København.

Her kan du få et overblik over nattens dramaer og største overraskelser:

Venstre

Venstre har haft det dårligste valg i 28 år. Partiet gik tilbage med hele 3,6 procentpoint i København og er blot det sjettestørste parti i hovedstaden.

Efter valget sidder V kun på en enkelt formandspost i regionerne. S snuppede posten i Region Sjælland, mens Venstres Stephanie Lose bevarer posten som regionsformand i Region Syddanmark.

Også formandsposten i Kommunernes Landsforening ser ud til at skifte fra V til S.

Alle historier om KV/RV17 resultater

Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.

Venstre mister flere borgmesterposter, men i Viborg lykkes det den tidligere håndboldtræner Ulrik Wilbek (V) at snuppe posten for næsen af De Konservative.

I Stevns Kommune fik Venstre valgets største valglussing, da det mistede næsten en femtedel af sine stemmer. Anette Mortensen (V) bliver dog siddende som borgmester med støtte fra DF. 

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti havde både en borgmesterpost og borgmesterdrømme før valget. Men efter valget står partiet tilbage med bristede drømme og uden borgmesterposter.

Partiet mistede sin post i København og må opgive borgmesterdrømme i Hvidovre, Assens og Guldborgsund. Her snupper John Brædder fra Guldborgsundlisten borgmesterposten for næsen af René Christensen (DF).

Konservative

Den konservative borgmester Jørgen Glenthøj glædede sig på valgnatten over at kunne fortsætte 108 års politisk styre på Frederiksberg. Men flere partier kræver en fintælling - knap 200 stemmer skiller blokkene.

Hans borgerlige valgforbund med blandt andet Nye Borgerlige ser ud til at redde ham. Det nye parti har fået 325 stemmer.

Ellers ser Konservative ud til at få halveret antallet af borgmesterposter på landsplan.

Nye Borgerlige

Det nyopstillede parti stilede efter 20 mandater i landets kommunalbestyrelser, men det blev kun til et enkelt mandat. Det er i Hillerød, og mandatet går til Mette Thiesen, der inden valget var skiftet fra Konservative. 

Socialdemokratiet

Med stor fremgang sidder partiet på borgmesterposten i landets fire største byer: København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det lykkes at fravriste Venstre formandsposten i Region Sjælland, så S nu sidder på formandsposten i fire af de fem regioner.

S har ved valget erobret en række højborge tilbage. Det er eksempelvis sket i Randers, hvor Torben Hansen (S) står til at blive ny borgmester. I Køge gør Marie Stærke (S) comeback og genvinder borgmesterposten, som S tabte i 2013 efter mere end 90 års uafbrudt styre.

Alternativet

Kommunalvalget var partiets debut, og det strøg lige ind som tredjestørste parti i København. Her står partiet også til at få en borgmesterpost.

SF

SF's spidskandidat Tonni Hansen støvsugede Langeland for stemmer. Med hver tredje stemme på øen i ryggen kan han sætte sig i borgmesterstolen, som han overtager fra Venstre.

Liberal Alliance

Tilbagegang så ud til at koste tvillingebrødrene Villum og Troels Christensen (LA) deres pladser i kommunalbestyrelsen i Slagelse. Et valgforbund med Nye Borgerlige ser dog ud til at sikre en enkelt plads til partiet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce