Velfærdskagen ædes op af en ny ekstraregning efter 2020

Velfærd

23/4/15 11:57

Nick Allentoft

Uddannelse, hjemmehjælp og sygehuse er tunge poster i fremtiden. Hvordan regningen betales, deler politikerne.

Der kommer flere ældre, der lever længere, og flere børn og unge, som koster i udgifter både til daginstitutioner og uddannelse. Regningen for danskerne er en af de helt store.

For første gang offentliggør finansministeriet tal for, hvad befolkningsudviklingen i Danmark vil betyde for de offentlige budgetter efter 2020. Og det er udfordrende læsning for politikere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Udgifterne til blandt andet et stigende antal ældre betyder, at der hvert år vil blive ædt 0,6 procent af det samlede offentlige forbrug alene til at dække uundgåelige udgifter.

I dag udgør det såkaldte demografiske træk kun 0,3 procent årligt.

Dermed varsler regeringens nye fremskrivning en fordobling af trækket på velfærdsbudgettet.

- Det viser, at vi må fortsætte med at modernisere den offentlige sektor, og at hvis vi ikke vil arbejde os ud af krisen, kommer det til at koste på velfærden, siger De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, til Jyllands-Posten.

Han har foreslået at dække regningen ved at hæve pensionsalderen til 68 år i 2025 i stedet for i 2030.

Det, der koster, er særligt uddannelsessystemet og sundhedsvæsnet. Desuden stiger udgifterne til daginstitutioner og hjemmehjælp.

I blå blok puster opgørelsen til den interne uenighed om, hvor stor den offentlige sektor skal være. For jo flere penge, der skal bruges på de uundgåelige udgifter som følge af befolkningsudviklingen, jo mere skal der effektiviseres andre steder, hvis udgifterne skal holdes i ro.

De Konservative vil fastholde nulvækst i de offentlige udgifter efter 2020.

Liberal Alliance ønsker en negativ vækst i de offentlige udgifter, mens Dansk Folkeparti vil have en vækst på 0,8 procent.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, siger til Jyllands-Posten, at Venstre ikke har lagt sig fast på en økonomisk politik fra 2020 og frem. Han efterlyser en plan fra regeringen først.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.