Verdensbanken: Grøn energi har det bedst i Danmark

Bæredygtighed

17/02/2017 10:43

Nick Allentoft

En topplacering hos Verdensbanken bør få kritikken af regeringen til at forstumme, mener minister. Vi er slet ikke i mål endnu, mener Dansk Energi.
En ny, stor rapport fra Verdensbanken placerer Danmark på den absolutte top, når det kommer til adgang til energi, energieffektivitet og ikke mindst grøn energi.   Det bringer glæde hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

- Jeg er utrolig stolt over, at Danmark endnu en gang er foran og har den grønne førertrøje. Rapporten viser, at vi er det land i verden, der har de bedste betingelser for grøn energi, siger ministeren.

Verdensbankens rapport, der lyder det mundrette navn "Regulatory Indicators for Sustainable Energy", giver 111 lande point inden for kategorierne; adgang til energi, energieffektivitet og vedvarende energi.   Her ender Danmark med et samlet pointtal på 94, og det er foran både Canada og USA, der tager anden og tredjepladsen med 91. Nederst i målingen ligger Somalia med scoren 5, lidt bag Haiti, der har fået 11 point.   - Regeringen vil i løbet af i år komme med en række udspil, der vil fastholde Danmark helt i front på den grønne omstilling. Om få måneder kommer regeringens energikommission med sine anbefalinger til energipolitikken fra 2020 og frem, og det vil vi bruge til at lave et udspil til et nyt, ambitiøst energiforlig, som vi præsenterer i efteråret, siger Lars Christian Lilleholt.   Tilbagerulningen af PSO-afgiften, usikkerhed om støtten til kystnære havvindmøller og flere andre tiltag har udløst kritik mod regeringen. Det giver Lars Christian Lilleholt dog ikke meget for.   - Jeg kan slet ikke genkende den kritik. Denne her rapport viser netop, at Danmark er det land i verden, der har de bedste rammevilkår. Det gør den kritik, som ikke mindst venstrefløjen har fremført, om, at regeringen slækker på de grønne ambitioner, fuldstændig til skamme.    Energichef: Dansk førerposition truet af høje afgifter En analyse foretaget af Verdensbanken viser, at Danmark er førende i verden, når det gælder om at tilvejebringe de bedste muligheder for at øge brugen af vedvarende energi.    Men det må ikke få os til at hvile på laurbærrene, mener Lars Aagaard, der er direktør for Dansk Energi.

Selv om vi er langt fremme med udbredelsen af grøn energi, så er det kun meget få steder i transportsektoren og fjernvarmeværkerne, som er baseret på elektricitet.

Det skyldes ifølge Lars Aagaard vores meget høje afgifter på strøm.    - Så længe de er så høje, som tilfældet er nu, så får vi ikke omlagt vores boligopvarmning og vores transportsektor til vedvarende energi.   - Og så risikerer vi at sætte vores forspring over styr, når udbud og efterspørgsel på grøn energi ikke følges ad, siger han.   Lars Aagaard efterlyser, at man fra politisk side prioriterer at sænke elafgifterne.   Det vil være mindst lige så gavnligt for samfundet, økonomien og miljøet som en sænkning af skatten på arbejde, mener han.   - Der bliver snakket meget om dynamiske effekter af en lavere indkomstskat.    - Det vil sige, at skattelettelser til dels tjener sig selv ind igen, fordi den sparede skat bliver brugt til at skabe større økonomisk aktivitet i samfundet.   - Men det samme gør sig jo gældende, når det gælder energiafgifter. Hvis de blev mindre, vil folk have flere penge til forbrug, og lønpresset vil samtidig tage af, siger Lars Aagaard.   Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) lover over for Ritzau, at regeringen senere i år vil komme med et udspil, som skal være med til at fastholde Danmarks førerposition på energiområdet.   Han afventer dog en rapport fra den såkaldte energikommission, der har fået til opgave at komme med anbefalinger til Danmarks fremtidige energipolitik.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce