Yahya Hassan effekt: Vælgererklæringer i tusindtal til Nationalpartiet

Politik

08/4/15 6:56

Nick Allentoft

De seneste 24 timer har Nationalpartiet fået 5000 nye vælgererklæringer og er nu oppe på over 20.400.

Måske når Nationalpartiet lige netop at blive opstillingsberettiget, inden statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver folketingsvalg. 

De seneste 24 timer har partiet fået 5000 nye vælgererklæringer, så det samlede antal nu er oppe på over 20.400.

Tirsdag meddelte den 19-årige digter Yahya Hassan, at han stiller op for partiet, og det har haft stor betydning, mener formand for Kashif Ahmad.

- Det er fantastisk, overvældende og helt afgørende for, at vi kan blive godkendt, at folk underskiver en vælgererklæring, siger han.

- Men partiet Alliancen var helt oppe på 35.000 vælgererklæringer, inden de havde 20.000 godkendte erklæringer. Så vi er ikke i hus endnu.

Det kræver over 20.000 vælgererklæringer at blive opstillingsberettiget til Folketinget, og Kashif Ahmad kritiserer, at partiet står over for "dybt frustrerende og demokratisk problem" for at blive klar til et kommende valg.

Partiet skal først og fremmest skaffe de over 20.000 vælgererklæringer fra borgerne, der skal til for at blive opstillingsberettiget til Folketingsvalget. 

Men kampen for at få de over 20.000 støtter på plads, bliver derudover besværliggjort af, at det kan tage over to måneder at få godkendt en vælgererklæring hos kommunerne.

- Og det er et stort demokratisk problem. Havde systemet virket efter hensigten, ville vi havde været klar, når Helle Thorning trykker på valgknappen, siger Kashif Ahmad.

De næste par dage skal han og Yahya Hassan rundt og tale med potentielle vælgere på arbejdspladser, gymnasier og gader og stræder for at forsøge at sikre, at partiet kan stille op, når valget bliver udskrevet.

FAKTA: Sådan bliver et parti opstillingsberettiget Nationalpartiet har over 20.400 vælgererklæringer, men de er endnu ikke godkendt til at opstille til valget.    Nationalpartiet blev grundlagt i oktober sidste år og er nu ved at indsamlede de omkring 20.000 vælgererklæringer, der er nødvendige for at kunne stille op til det kommende folketingsvalget.    * Et nyt parti skal senest 15 dage før et folketingsvalg anmeldes for økonomi- og indenrigsministeren. * For at blive accepteret som opstillingsberettiget, skal partiet levere et antal vælgererklæringer, der svarer til 1/175 del af de gyldige stemmer ved seneste valg. * Det svarer i dag til omkring 20.000 vælgererklæringer. * Borgere, der ønsker at støtte et parti, skal først udfylde og underskrive en vælgererklæring. * Herefter skal den afleveres og godkendes af folkeregistret i kommunen, hvor man har bopæl. * Når borgeren har fået den godkendte vælgererklæring tilbage, skal den sendes til det pågældende parti, der til sidst skal sende vælgererklæringerne til Økonomi- og indenrigsministeriet.    Kilder: Økonomi- og indenrigsministeriet

 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.