Hvorfor bliver blå bloks miljøpolitik ved med at være på slingrekurs?

Bæredygtighed

08/03/2016 15:30

Søren Jensen

Miljøpolitisk analyse: Sagen om landbrugspakken viser, at blå blok bør tage miljø- og klimaområdet meget mere alvorligt. Den blå miljøpolitik har været på slingrekurs siden 2001, og det er svært at se et flertal hos vælgerne for den fremgangsmåde.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Oscarvindende Leonardo DiCaprio nævnte alvoren af global opvarmning i sin takketale. Præsident Barack Obama har også talt med store ord, og den katolske pave har kaldt til kamp for klimaet.

Klima og miljø er sat højt på den globale dagsorden.

Alligevel formår blå blok at fastholde en slingrekurs, der nogle gange er grøn, og andre gange er helt sort. Sagen om landbrugspakken og Eva Kjer Hansens afgang som miljø- og fødevareminister blev endnu et eksempel på en slingrekurs, der har stået på siden 2001.

Den blå miljøpolitik er svært defensiv

Diskussionen om landbrugspakkens indhold og regeringens miljøpolitik er druknet i politisk fnidder.

På den ene side har grønne kræfter blæst så kraftigt til angreb mod blå bloks linje, at det borgerlige forsøg på at diskutere en ny politik er blevet kvalt.

Hele diskussionen om en mere differentieret og målrettet miljøindsats i landbrugspakken, hvor bæredygtighed også tager større hensyn til økonomiske forhold - ja den diskussion er der vist ikke mange, der rigtig har sat sig ind i og forstået.  

Undervejs offentliggjorde miljø- og fødevareministeriet i februar en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at regeringen i efteråret har fjernet hver tredje lov og bekendtgørelse på miljø- og fødevareområdet uden at slække på beskyttelsesniveauet.

I grunden opsigtsvækkende at det er muligt at fjerne så meget lovgivning uden ret megen debat.

Realiteten er, at regeringen har kommunikeret defensivt på en måde, så alting handler om økonomi og bidraget til offentlig forvirring, så den på mange måder ligger, som den selv har redt.

Regeringskrise

Vi samler historierne om regeringskrisen på denne side. 

Tallene blev listet ud lige før juleaften    Sagen om landbrugspakken har været endevendt, men er i grunden kort og simpel. To dage før juleaften lagde regeringen tal frem i en simpel tabel ved offentliggørelsen af pakken, der tydeligt viste, at alt var grønt og godt. Der blev ifølge beregninger udledt mindre kvælstof år for år som følge af pakken.   Alene offentliggørelsestidspunktet vidner om, at et mix af kommunikatører, embedsmænd og politikere måske tænkte, det nok var meget godt at liste tallene ud lige før juleaften, så det hele gik nemmere.   Den tabel havde næppe overlevet en studentereksamen

Det var en defensiv fejlvurdering. Knap to måneder senere viste det sig, at tabellen viste et forkert billede. De første år var tallene reelt røde, fordi tabellens startår inkluderede flere års udledning, selvom det ikke fremgik af denne.

Læs også: Da Danmark smed en global førerposition: Farvel til klimaduks og goddag til milliardtab

I grunden en så tydelig tabelfejl, at den næppe ville have overlevet en studentereksamen.

Forestil dig at tabellen havde vist antallet af døde kræftpatienter. Så døde der altså flere patienter i nogle år, hvor den første tabel viste, at der overlevede flere. Det må siges at være et forkert billede.

Det virkeligt besynderlige er imidlertidig, at ministeriet og Eva Kjer Hansen undlod at beklage og skynde sig at fremlægge nye beregninger. I stedet benægtede ministeriet, at tallene viste et forkert billede.

Ja, selv redaktionen her på DenOffentlige fortæller, at den blev kontaktet om en skarpt vinklet Ritzau-historie, som tilsyneladende ikke passede ministerens rådgivere. 

Blå blok undervurderer miljøområdet 

Blå blok fik i stedet skabt alvorlig intern splid, fortsatte en nærmest fjendtlig debat med Danmarks største miljøorganisationer og en samlet forskerverden og risikerede regeringens liv.  

Opinionsundersøgelser viser, at flertallet i befolkningen synes at bakke op bag Konservatives linje og Eva Kjer Hansens afgang. Ovenikøbet er hele sagen rejst og fastholdt af Berlingske Tidende, der ikke lige kan beskyldes for at være en del af spin fra hverken rød blok eller miljøorganisationer.

Der har været talt meget fra politiske kommentatorer om politisk håndværk.

I mine fire blogindlæg om miljø i december og januar har jeg beskrevet, hvordan blå bloks miljølinje på forskellig vis har været på slingrekurs lige fra Anders Fogh Rasmussen, der først talte hårdt imod miljøsagen i 2001, og siden holdt en opsigtsvækkende visionær miljøtale ved et Venstre Landsmøde i 2008, hvor han kaldte sit eget parti “nok lidt for fodslæbende på området”.

Læs også: Miljødebattens danske tilstand: Ikke en fugl, ikke en fisk, ikke en frø…

I 2015 var parolen så tilbage ved det gammelkendte, at der er brug for “grøn realisme”, og senest taler den nye miljø- og fødevareminister nu om "opgør med miljøtyranniet".

Det er ikke et spørgsmål om cafe latte drikkende københavnere, der skal sættes lidt på plads

Hvorfor er det så svært for de borgerlige at omstille retorikken om miljø og klima, så den passer med den tid, vi lever i?  Jeg tror, der er mange blå vælgere, der ikke bifalder den retorik og de slogans, der hele tiden søger nye måder at tale miljøområdet ned på.

Venstre må som regeringsparti tage det meste af skraldet, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance lægger sig lidt i ly af stormvejret. Men sagen om landbrugspakken viser, at alle partier i blå blok bør tage miljø- og klimaområdet langt mere alvorligt.

Det er ikke et spørgsmål om cafe latte drikkende københavnere, der skal sættes lidt på plads.

Tag miljø og klima mere alvorligt: Sålænge kursen slingrer, vil blå blok suge lussinger til sig

Min påstand er, at så længe blå blok ikke har en klar og sammenhængende linje, der tydeligt og utvetydigt taler om og viser vigtigheden af at løse miljø-, energi- og klimaudfordringerne -  men i stedet tilsyneladende hele tiden søger nye veje til at tale miljøområdet lidt ned - så længe vil blå blok suge lussinger til sig, hver gang en en større miljøsag dukker op. Og det nærmest uanset sagens indhold. 

Blå blok har brug for at overbevise befolkningen om, at blåt også kan være grønt - og for at vise at en blå miljøpolitik ikke behøver indebære ideologiske miljøopgør med såvel rød blok som alle miljøorganisationer, en samlet forskerverden, Leonardo DiCaprio, Barack Obama og den katolske pave på en og samme tid. 

Hvad med fx med at starte med at sætte nogle af mange store grønne danske forretningssuccesser sammen om at udvikle nye visioner fremfor flere konflikter? -----

Dette var det femte indlæg om miljø i min blog. Læs også de fire første indlæg:

Efter ti år væk fra miljøområdet har jeg besluttet mig for at skrive om miljø igen i min personlige blog her på DenOffentlige. Alt hvad jeg skriver og alle mine synspunkter står selvfølgelig helt for egen regning. Skriv gerne din kommentar eller send en mail til [email protected]

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.