Kære medstuderende. Det er meningen, at vi skal være ”stressede”

Sundhed

30/04/2019 10:00

Thomas Herman Noergaard

I det senmoderne samfund, hvor alle døre som udgangspunkt står åbne, er det et sundhedstegn og helt naturligt, at man som studerende oplever et vist omfang af ”stress"

Fornyelig viste en undersøgelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, at 18 procent af de studerende på videregående oplever sig stressede. Lignende undersøgelser har peget i samme ret Og stress hos studerende har generelt være meget omdiskuteret det sidste års tid. Men det er som udgangspunkt en god ting.

Det er på mange måder sammenligneligt med fysisk træning – det skal gøre ondt, før det gør godt. Jeg anerkender naturligvis, at det kan kappe over. Ligesom man kan overtræne og udvikle skader deraf, så er det naturligvis ikke godt, hvis man udvikler reel stress. Jeg tillader mig dog at tro, at der ikke er tale om reel stress for mange af de studerendes tilfælde. Vi ser for tiden en inflation i- og en lemfældig brug af betegnelsen stress, hvor der er gået mode i selvdiagnostisering.

Unge har også en stemme

Formændene for SF Ungdom, Radikal Ungdom og Liberal Alliance Ungdom debatterede velfærd på DenOffentlige i 2016. 

Se temaside, der samler væsentlige indlæg og artikler i vores ungdomspolitiske debat. 

Jeg læser selv på en videregående uddannelse. Og jeg føler mig presset på daglig basis. Presset over om jeg gør nok i forhold til at opnå min ambitiøse mål. Men det er som udgangspunkt rigtig positivt, at jeg i dag lever i en tid, hvor jeg har mulighed for at sætte ambitiøse mål for min fremtid og har mulighed for at forfølge dem. Før i tiden havde ungdommen meget begrænsede muligheder. Man var begrænset af ens forældres ressourcer og var ofte henvist til at gå i deres fodspor

I vores privilegerede tid ligger alle muligheder for vores fødder, og det er blevet vores opgave at foretage en række fravalg undervejs i livet.

Allerede når vi vælger ungdomsuddannelse, foretager vi fravalg. Når vi under ungdomsuddannelsen vælger studieretninger, foretager vi fravalg. Og når vi i sidste ende skal vælge en videregående uddannelse, foretager vi i særdeleshed en masse fravalg. Og finder vi en dag ud af, at vi har foretaget de forkerte valg, så falder det udelukkende tilbage på os selv. Og den underliggende viden er naturligvis stressende. Men jeg formoder ikke, at nogen af os vil bytte det ud med et samfund, hvor valgene er taget på forhånd.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

I dag er der vores evner og flid, der afgør vores kommende position i samfundet. Man vil derfor altid kunne stille sig selv det spørgsmål, om man gør nok. Jeg får selv dårlig samvittighed overfor mig selv, når jeg ser Netflix - for jeg kunne jo læse en ekstra bog eller andre mere fagligt givende aktiviteter.

Omfanget af vores indsats er fuldstændig op til os selv. Og resultatet deraf eller mangel på samme falder derfor også tilbage på os selv. Og denne underliggende viden er naturligvis stressende. Men jeg formoder ikke, at nogen af os vil bytte det ud med et samfund, hvor det ikke er vores evner og flid, der afgør hvor langt, vi kan avancere i samfundet.

I og med at jeg er opvokset med en enlig mor på førtidspension, og ingen i min familie har en videregående uddannelse, så er jeg da lykkelig for de muligheder, som min ”stress” udspringer af. Så kære medstuderende - lad os acceptere ”stressen” som et naturligt vilkår ved at være studerende i så privilegeret en tid. Lad vær med at giv op – også selvom det af og til gør lidt ondt. Du kan jo godt!

 

 

Mest Læste

Annonce

13/10/2024

Er din bolig opført før 1984? Så har du nu chancen for at få et gratis hustjek til en værdi af 3.000 kroner. Se nedenfor, hvordan du gør.