Børneorganisationer bakker regeringen op: Det skal ikke kunne betale sig at slå ihjel

Barnets bedste bør komme først ved forælders død

En forælder, der dræber den anden forælder, skal ikke længere automatisk have forældremyndigheden over deres børn, fremgår det af et lovforslag fra Social- og Indenrigsministeriet.

Og forslaget om at ændre loven bakkes op af børneorganisationerne:

”Vi er enige i, at en drabsmand ikke automatisk skal have forældremyndigheden”, siger Inge Marie Nielsen, sekretariatschef i Børnesagens Fællesråd.

Børnesagens Fællesråd har netop afgivet høringssvar vedrørende lovforslaget, og heraf fremgår det, at konkrete sager skal vurderes enkeltvis.

”Vi gør opmærksom på, at man i sager, hvor den ene forælder er skyld den andens død, først og fremmest skal tage stilling til, hvad der er bedst for barnet”, oplyser Inge Marie Nielsen.

Se også: Børneorganisationer i kritisk modsvar: Har regeringen glemt børnene?

Reglerne om forældremyndighed i forbindelse med forældredrab findes i forældreansvarsloven paragraf 15, der – som reglerne ser ud nu – ikke tager stilling til, om den ene forælder har været skyld i den andens død, når forældremyndighed skal overdrages ved dødsfald.

”Det er selvklart påkrævet, at få paragraffen ændret, så den sender et signal om, at man ikke automatisk kan få forældremyndigheden, når man har slået den anden forælder ihjel”, siger Inge Marie Nielsen.

Sagen blev aktualiseret da en far sidste år kvalte moderen til sine to børn, mens børnene sad og så tegnefilm i et andet værelse i lejligheden, hvor drabet fandt sted. Den drabstiltalte far søgte efterfølgende om forældremyndigheden over de efterladte børn på to og fire år – og fik den.

Børnesagens Fællesråd på DenOffentlige.dk Børnesagens Fællesråd er et netværk af 20 danske børneorganisationer, der arbejder for at støtte udsatte børn og unge i Danmark. Vores mandat og værdigrundlag er FN’s Børnekonvention, og vi er ...
Aktivitet: Artikler: 7 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 15.06.21 Politik
  Regeringen sender 45 mio. kr. til det nordlige Syrien

  Som et led i arbejdet i Task Force Evakuering giver Danmark et humanitært bidrag på 45 mio. kr. til det nordlige Syrien.

 • 15.06.21 Politik
  Nyt fra Veganerpartiet: Vælger ny ledelse

  I weekenden afholdte Veganerpartiet landsmøde i Nyborg. Her blev den nye landsledelse valgt, og processen om at finde ny frontfigur for partiet sat i gang.

 • 11.06.21 Politik
  Skatteministerium lader svindelsager forælde

  Borgere og virksomheder kan med forsæt eller ved grov uagtsomhed afgive urigtige eller vildledende oplysninger til brug for skattekontrollen for at unddrage at betale skat eller afgifter. I så fald kan de straffes med bøde eller fængsel. Skatteministeriet har opgjort, at ca. hver 10. virksomhed bevidst angiver skat og moms forkert.