Brug sikkerhedstøjet korrekt

Dine medarbejdere er din virksomheds største værdi – og for at beskytte dem, er det essentielt at investere i optimalt sikkerhedstøj. I følgende artikel giver vores eksperter råd om, hvordan dine medarbejdere kan bruge sikkerhedstøjet optimalt.

I 2016 skete der over 115 arbejdsulykker om dagen i Danmark

Ifølge Arbejdstilsynet blev der i 2016 anmeldt over 42.000 arbejdsulykker, på trods af at kravene til bl.a. sikkerhedstøj stiger konstant, og mange danske virksomheder gør en stor indsats for at følge med. Sikkerhedstøjet er det eneste beskyttelseslag mellem dine medarbejdere og de risici, som de står overfor i hverdagen. Men hos Berendsen ser vi tit, at medarbejderne enten ikke bruger deres sikkerhedstøj – eller ikke bruger tøjet korrekt. Og så kan det være en udfordring for virksomheder at reducere antallet af arbejdsulykker og opfylde myndighedernes krav.

Få styr på sikkerheden ved at ændre medarbejdernes adfærd

Faktum er, at op til 90 % af vores adfærd sker ubevidst – vi handler helt automatisk og næsten uden, at vores hjerner tænker over det. Så når ledelsens sikkerhedsinstruktioner ikke har effekt på alle de medarbejdere, som bruger sikkerhedstøjet forkert, handler det i høj grad om, at nedskrevne instruktioner har fokus på den bevidste adfærd – som i praksis kun har lille indflydelse på vores handlinger. Men der er alligevel flere ting, du som leder kan gøre for at ændre medarbejdernes adfærd og få dem til at bruge sikkerhedstøjet korrekt. Her kan du læse vores eksperters råd:

1) Involver medarbejderne i købsprocessen: Før du indkøber sikkerhedstøjet, så tal med dine medarbejdere om deres behov og hvorfor det er så vigtigt, at de får den rette beskyttelse. Lad dem prøve sikkerhedstøjet på egen krop, så de kan mærke, om tøjet er komfortabelt, og om de har bevægelighed til at udføre arbejdsopgaverne effektivt. Ved at involvere medarbejderne fra starten viser du opbakning til deres arbejde, og du gør medarbejderne bevidste om deres egne behov, så de vil glæde sig til at tage det nye tøj i brug.

2) Vælg sikkerhedstøj, der passer til alle risici: Skab overblik over hvilke risici, jeres medarbejdere står overfor i hverdagen. Arbejder de f.eks. tæt på kemikalier, syre, flammer, varme, svejsestænk eller smeltet aluminium, så tøjet skal beskytte dem mod alvorlige hudskader? Har de brug for reflekstøj, der gør dem synlige i mørke, eller antistatisk tøj, der beskytter dem mod eksplosion i ATEX-områder? Sørg for, at de altid har et udvalg af sikkerhedstøj lige ved hånden, så de nemt kan skifte tøj, når de skifter arbejdsopgaver.

3) Tag hensyn til sæson- og temperaturskift: Sammensæt et tøjsortiment, der er komfortabelt ved alle arbejdstemperaturer og i alle årets sæsoner. Så undgår du, at medarbejdere f.eks. instinktivt smider tøjet i sommervarmen og mister deres beskyttelse – eller om vinteren tager en mørk frakke over reflekstrøjen og mister synligheden. Husk også at tale med medarbejderne om, hvorfor det er så vigtigt for dem selv, at de bruger sikkerhedstøjet korrekt – i sidste ende handler det jo ikke kun om, at de skal opfylde virksomhedens standarder, men også om at de kommer hjem fra arbejdsdagen uden alvorlige skader.

4) Hav altid rent, kvalitetstjekket sikkerhedstøj tilgængeligt: Beskidt tøj kan miste sikkerhedseffekten – f.eks. kan støvbelægninger skabe brandfare, og mudder og olie kan dække over farven på fluorescerende tøj. Det kan være svært for dine medarbejdere at finde tid til selv at vaske tøjet jævnligt, og hvis de bruger forkerte vaskemidler og -temperaturer, skader det tøjets beskyttelsesbelægning. Gør det nemt for medarbejderne ved at leje jeres sikkerhedstøj hos en professionel leverandør som Berendsen, der vasker og leverer tøjet direkte til virksomheden samt kvalitetstjekker og udskifter tøj, der ikke længere lever op til sikkerhedsstandarden.

5) Track medarbejdernes tøjbrug: Overvej at vælge sikkerhedstøj, der er forsynet med en elektronisk chip, så du kan tracke og holde styr på medarbejdernes brug af tøjet. Hos Berendsen har vi udviklet et intelligent sporingssystem, der motiverer medarbejderne til at bruge det korrekte sikkerhedstøj, skifte tøjet rettidigt og lægge det til vask, når de skal. Husk at anerkende dine medarbejdere for deres gode resultater, så det er attraktivt for dem at fortsætte med at bruge tøjet korrekt.

Vil du have flere gode råd om, hvordan du får dine medarbejdere til at bruge deres sikkerhedstøj korrekt? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: [email protected] – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

Emneord: Berendsen, Sikkerhedstøj, Tekstiler
Berendsen Textil Service A/S på DenOffentlige.dk Berendsen er en del af Elis – en international multiservice-leverandør, der tilbyder løsninger indenfor tekstil-, hygiejne- og facility services. Elis er til stede i Europa og Latinamerika og e...
Aktivitet: Artikler: 18 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 23.06.21 Ledelse
  Ny regionsrådsformand i hovedstaden

  Et enigt regionsråd udpegede tirsdag aften den socialdemokratiske gruppeformand til at afløse Sophie Hæstorp Andersen, der fortsætter som menigt medlem – og skal fokusere mere på valget til overborgmesterposten i København

 • 21.06.21 Ledelse
  Redningsmænd får Forsvarsministerens Medalje

  Forsvarsministerens Medalje uddeles én gang om året og tildeles personer, der har ydet en anerkendelsesværdig eller frygtløs indsats. I dag overrækker forsvarsminister Trine Bramsen Forsvarsministerens Medalje til fem redningsmænd fra kystredningstjenesten.

 • 17.06.21 Ledelse
  Dansk Ældreråd får ny formand

  På Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde den 16. juni er Inger Møller Nielsen uden modkandidat valgt som ny formand for ældrerådenes landsorganisation. Hun afløser Mogens Rasmussen, der efter to år på posten, har valgt ikke at genopstille.

 • 27.11.18 Sundhed
  To private firmaer skal vaske for sygehusene i Region Syddanmark

  De Forenede Dampvaskerier og Berendsen Textil Service skal fremover stå for vask af uniformer, patienttøj, linned og dyner på alle Region Syddanmarks sygehuse.

 • 04.09.18 Sundhed
  Ældreminister om hygiejne: Private virksomheder har spændende løsninger

  Ældreminister Thyra Frank lagde vejen forbi Berendsen i Kastrup for at høre om tidsbesparende og hygiejniske vaskeprocesser. Ministeren var imponeret over virksomhedens løsninger, som kan lette hverdagen på plejehjemmene.