Byhaver skaber sundhed og trivsel

Grønne fællesskaber giver sammenhold og samvær på tværs af sociale skel, etniske tilhørsforhold – og på tværs af aldersgrupper. Det er nogle af de fordele, der følger med ved brugen af af byhaver, som forskeren Søren Christensen har præsenteret.

Mange byhaver vokser i disse år op omkring de større byer - heriblandt ikke mindst i København, og det har en positiv virkning på befolkningens trivsel. Søren Christensen, der er forsker og lektor på Ernæring og Sundhedsuddannelsen hos University College Sjælland præsenterede i september et review af forskningen på området. Hans konklusion er entydigt, at haverne giver en lang række sociale og sundhedsfremmende fordele. 

Læs mere fra Professionshøjskolen Absalon

Professionshøjskolen Absalon hed tidligere University College Sjælland. Skolen er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og deler viden om uddannelse, herunder bl.a digital læring.

Læs mere mere fra Absalon her

Søren Christensens review blev fremlagt på konferencen ”Growing in cities” i Basel, hvor verdens førende forskere på området mødtes. Her gav han en præsentation i sessionen ”Community gardens as spaces for knowledge, learning & action.” I sessionen deltog også AAU-professor Bent Egberg Mikkelsen, der var moderator på Søren Christensens review. Desuden deltog Pernille Malberg Dyg fra Professionshøjskolen Metropol med et oplæg, som tog sit afsæt i byhavernes indvirkning på børns læring og trivsel. 

 
Fremmer social udvikling
Sørens Christensens review handlede blandt andet om den sociale udvikling og den sociale integration i lokalsamfundene, og det viser sig, at haverne har en positiv virkning på begge dele. Byhaverne understøtter sammenhængskraften i lokalområderne, og konkret er de med til at sikre, at mennesker med forskellig kulturelle baggrunde mødes, ligesom den gensidige tillid forbedres.  Forskning peger desuden på, at haverne medvirker til, at det lokale engagement øges, mens hærværk og aggressiv adfærd reduceres.

Også på det personlige plan påvirkes mennesker positivt i forhold til eksempelvis personlig udvikling (empowerment), ligesom brugerne af byhaverne rent faktisk spiser flere grøntsager og har en bedre fysisk og mental tilstand end dem, der ikke er engageret i haverne.

 
Social kapital
Søren Christensen peger med andre ord på, at byhaverne skaber social kapital. For at underbygge dette yderligere i dansk sammenhæng, skal forskerne arbejde mere tværvidenskabeligt og systematisk - både kvalitativt og kvantitativt. Derfor arbejdes lige nu på en fælles forskningsansøgning i samarbejde med Københavns Universitet, Professionshøjskolen Metropol, Region Sjælland og Københavns Kommune. Yderligere forskning er interessant for den offentlige sektor, der har en åbenlys interesse at fremme sundhed og løse udfordringer forbundet med integration, inklusion og bæredygtighed. Det er i den sammenhæng vigtigt at afklare, hvordan vi indretter fremtidens byer med henblik på at overvinde nogle af de udfordringer der gør sig gældende i øjeblikket.
 
****************************
 
Baggrundspapirer og præsentation på konferencen
 
Interview med Søren Christensen på P4 weekend.
 
Uddybning af review
Fordelene ved byhaver omfatter: Mere ’empowerment’ og positiv udvikling af lokalsamfundet (Saldivar-Tanaja & Krasny 2004, Colding & Barthel 2013, Ohmer et al. 2009), reduktion af forekomsten af hærværk I lokalområdet  (Armstrong 2000, Hlubik et al. 1994), bedre social integration (Colding and Barthel 2013, Glover & Parry 2005, Holland 2004, Levkoe 2006, Shinew, K.J., Glover, T.D., Parry, D.C., 2004, Kuo et al. 1998), reduktion af aggressiv adfærd I lokalområdet (Elings 2006, Kuo F.E., Sullivan W.C. 2001), bedre sammenhængskraft og sociale netværk (Comstock, N. L., Dickinson, M., Marshall, J.A., Soobader, M., Turbin, M.S., Buchenau, M., Litt, J.S. (2010), Middlen I., Dzidic P., Buckley, A., Bennett, D., Marian, T., Jones R. (2014)), bedre understøttelse af kulturmødet mellem mennesker med forskellig baggrund (Guitart, D., Pickering, C., Byrne, J. 2012; Kingsley, J., Townsend, M., Henderson-Wilson, C. 2009; Furnass 1996; Shinew et al. 2004), forbedring af den gensidige tillid og det lokale engagement (Teig, E., Amulya, J., Bardwellc, K., Buchenau, M., Marshall, J.A. Litt, J.S. 2009) m.v. 
 
Kontakt
Søren Christensen, tlf.: 50151558
Emneord: Byhaver, UCSJ, University College Sjælland, Søren Christensen, Forskning, Grønne Fællesskaber, Forebyggelse, Folkesundhed, Kost og ernæring

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.