Dårligt nyt til kontorfolket: Corona overlever længere end forventet på skærmen

En gruppe forskere har undersøgt, hvor længe coronavirus overlever på fx en telefonskærm.

 

I disse dage finder lærer videnskabsfolkene hele tiden nye ting om, hvordan coronavirussen fungerer. Selvom andre stammer af virussen er kendt fra tidligere, så er den virus, der netop nu forsøger at holde hele verden i et jerngreb, sit eget uhyre. Mandag har en gruppe australske forskere offentliggjort resultaterne fra en undersøgelse, som de har gennemført. Forskerne fra Australiens Nationale Forskningsagentur, kaldet CSIRO, har undersøgt, hvor længe coronavirus overlever på forskellige overflader. 

Det fortæller BBC

Forskerne har koncentreret undersøgelsen om de hverdags-genstande, som de færreste af os undgår at komme i berøring med i løbet af en dag. Det har særligt været pengesedler, rustfrit står og så skærmene på de telefoner og tablets, som mange borgere bruger rigtigt mange timer med hver eneste dag. 

 

Virus bliver hængende

Det viste sig, at virusset overlever langt længere, end forskerne havde forventet, inden forsøget gik i gang. The American Center for Disease Control har tidligere peget på, at coronavirus kan smitte, hvis man fx rører en inficeret telefonskærm. Dette anses dog for at være mindre udbredt, end hvis man bliver smittet, når folk nyser, hoster eller taler, fortællr BBC. 

Forsøget viste, at virussen er "ekstremt robust" og overlevede i 28 dage på glatte overflader såsom glas, der findes på mobiltelefonskærme og både plast- og papirsedler, når de opbevares ved 20 grader, hvilket er ca. stuetemperatur og i mørke. Eksperimentet blev udført i mørke, da UV-lys slår virussen hurtigere ihjel. Til sammenligning kan influenzavirus overleve under de samme omstændigheder i 17 dage.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Virology Journal, kom også frem til, at coronavirus overlevede i kortere tid ved varmere temperaturer end køligere temperaturer. Virussen stoppede med at være smitsom inden for 24 timer ved 40 grader på nogle overflader.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.05.21 Sundhed
  Nu hjemtages sygdomsbehandling til Danmark

  Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en faglig retningslinje, der beskriver henvisningen af patienter med Essentiel Tremor, også kaldet rystesyge. Det sker i forbindelse med, at det nu er besluttet, at patienter skal kunne behandles med fokuseret ultralyd i Danmark, i stedet for kun i udlandet.

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.