Dårligt nyt til kontorfolket: Corona overlever længere end forventet på skærmen

En gruppe forskere har undersøgt, hvor længe coronavirus overlever på fx en telefonskærm.

 

I disse dage finder lærer videnskabsfolkene hele tiden nye ting om, hvordan coronavirussen fungerer. Selvom andre stammer af virussen er kendt fra tidligere, så er den virus, der netop nu forsøger at holde hele verden i et jerngreb, sit eget uhyre. Mandag har en gruppe australske forskere offentliggjort resultaterne fra en undersøgelse, som de har gennemført. Forskerne fra Australiens Nationale Forskningsagentur, kaldet CSIRO, har undersøgt, hvor længe coronavirus overlever på forskellige overflader. 

Det fortæller BBC

Forskerne har koncentreret undersøgelsen om de hverdags-genstande, som de færreste af os undgår at komme i berøring med i løbet af en dag. Det har særligt været pengesedler, rustfrit står og så skærmene på de telefoner og tablets, som mange borgere bruger rigtigt mange timer med hver eneste dag. 

 

Virus bliver hængende

Det viste sig, at virusset overlever langt længere, end forskerne havde forventet, inden forsøget gik i gang. The American Center for Disease Control har tidligere peget på, at coronavirus kan smitte, hvis man fx rører en inficeret telefonskærm. Dette anses dog for at være mindre udbredt, end hvis man bliver smittet, når folk nyser, hoster eller taler, fortællr BBC. 

Forsøget viste, at virussen er "ekstremt robust" og overlevede i 28 dage på glatte overflader såsom glas, der findes på mobiltelefonskærme og både plast- og papirsedler, når de opbevares ved 20 grader, hvilket er ca. stuetemperatur og i mørke. Eksperimentet blev udført i mørke, da UV-lys slår virussen hurtigere ihjel. Til sammenligning kan influenzavirus overleve under de samme omstændigheder i 17 dage.

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Virology Journal, kom også frem til, at coronavirus overlevede i kortere tid ved varmere temperaturer end køligere temperaturer. Virussen stoppede med at være smitsom inden for 24 timer ved 40 grader på nogle overflader.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.